Schans bij het Pannenhuis

Schans bij het Pannenhuis: drooglegging bij Oosterhout

In Oosterhout ligt de Schans bij het Pannenhuis. Dat is geen huis met potten en pannen, maar verwijst naar een panvormige laagte. Waarschijnlijk is de schans daar naar vernoemd: het huis in de panne, het glooiende terrein ten noordwesten van Ter Aalst.

 

Soldaten in het Pannenhuis

Vanaf 1672 vochten de Engelsen, Fransen en Duitsers tegen de Republiek. Republikeinse soldaten trokken zich terug achter de Schans bij het Pannenhuis. Vijandelijke soldaten verbleven in de herbergen en bij inwoners van Oosterhout. Zo ook in het Pannenhuis. Eigenaar Cornelis Bus declareerde de ingekwartierde soldaten 62 gulden en 8 stuivers. In de omgeving richtten de Engelsen veel schade aan aan bossen, velden, oogst, huizen en schuren. Het dorpsbestuur besloot: na zes uur geen bier meer voor de Engelsen.

Bewonder de natuur met de fiets- en wandelroutes van Oosterhout

Tegenwoordig kun je een fijn potje golfen in de panne. En er is nog veel meer te zien en doen. De Schans maakt deel uit van Landschap de Open Linie. Je kunt heerlijk wandelen in Oosterhout en omgeving, en er is een fietsroute bij Oosterhout. Je geniet van drassige polders met weidse vergezichten, glooiende bossen en fraai gekleurde heidevelden. Er zijn zandvlaktes, rustieke vennen en akkerlandjes met grote grazers. Pauzeer op een terrasje bij een van de vele horecagelegenheden middenin de natuur bij Oosterhout. De tap blijft tegenwoordig gelukkig open na zessen.

Ontdek in de buurt