Linie van Den Hout

Zigzaggend door het landschap

Het is een zigzaggende linie, de Linie van Den Hout, ofwel sjiek gezegd getenailleerd. Het inundatiegebied van toen is vandaag de dag een recreatiegebied bij uitstek.

Prachtige libellenbiotoop

Op de kale wallen zijn sinds 1830 eiken geplant, die inmiddels het oude bos vormen. Een aantal bomen is in 2004 gekapt waardoor de zigzagvorm weer zichtbaar is. Natuurpark De Liniehof en Staatsbosbeheer (de huidige eigenaar) hebben een wandelroute uitgezet over de verdedigingswallen. Het gezellige Oosterhout is een prima uitvalsbasis om legaal in de natuur te wildkamperen (paalkamperen) of voor een tocht langs de prachtige libellenbiotoop. Een klein gedeelte is afgesloten als natuurkern.

Enorme blunder

De eerste wallen voor de linies dateren uit 1625. Ze dienden voor de uiteindelijk dramatisch afgelopen aanval van Frederik Hendrik op de Kleine Schans in Terheijden. Hij wilde het zwaar belegerde Breda van voedsel en nieuwe troepen voorzien. Geloof het of niet: hij had te weinig ladders en veel te weinig manschappen. Deze aanval ging de geschiedenisboeken in als een enorme blunder. Terheijden en Breda vielen in handen van de Spanjaarden. Tot 1637, toen Frederik Hendrik de plaatsen bevrijdde.

Bezoek de linie

Ontdek in de buurt