Kleine Schans Terheijden

Drassig moeras wordt picknickpark bij de Kleine Schans Terheijden

De Kleine Schans in Terheijden is gebouwd in 1639 om de scheepvaart op de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. De polders rond de Kleine Schans Terheijden konden onder water worden gezet. Rond 1862 bestond maar liefst 300 hectare van het dorp uit moeras.

Kleine Schans, serieus oorlogsverleden

Het lieflijke dorpje heeft een serieus oorlogsverleden. Spanjaarden en Staatsen voerden zware gevechten bij de Kleine Schans in Terheijden. Om de oprukkende vijand tegen te houden inundeerden ze om de haverklap de polders rond de vele schansen en linies (de Spinolaschans, de Linie Munnikenhof en de Linie Den Hout). Na de Tachtigjarige Oorlog is de Kleine Schans verwijderd, om in 1830 weer te verrijzen als bolwerk tegen de Belgen. 

Recreatie en ontspanning met wandelroutes bij de Kleine Schans

De Kleine Schans is nooit gesloopt. In 2013 is de Schans deels gerenoveerd en zijn de bastions hersteld, onder meer door de inzet van de Stichting West-Brabantse Verdedigingslinies. In Terheijden ligt een mooie wandelroute bij de Kleine Schans met een kleine speeltuin en nabij de haven een beperkte horecavoorziening. Een wandeling rond de Schans en een bezoekje aan de haven zijn zeker de moeite waard.

Bezoek de Kleine Schans

Ontdek in de buurt

  • Spinolaschans

  • Breda

  • Linie van Munnikenhof

  • Linie van Den Hout