Kleine Schans Terheijden

Drassig moeras wordt picknickpark bij de Kleine Schans Terheijden

De Kleine Schans in Terheijden is gebouwd in 1639 om de scheepvaart op de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. De polders rond de Kleine Schans Terheijden konden onder water worden gezet. Rond 1862 bestond maar liefst 300 hectare van het dorp uit moeras.

Kleine Schans, serieus oorlogsverleden

Het lieflijke dorpje heeft een serieus oorlogsverleden. Spanjaarden en Staatsen voerden zware gevechten bij de Kleine Schans in Terheijden. Om de oprukkende vijand tegen te houden inundeerden ze om de haverklap de polders rond de vele schansen en linies (de Spinolaschans, de Linie Munnikenhof en de Linie Den Hout). Na de Tachtigjarige Oorlog is de Kleine Schans verwijderd, om in 1830 weer te verrijzen als bolwerk tegen de Belgen. 

De verhalen van De Kleine Schans

Rondom de Kleine Schans in Terheijden en haar geschiedenis zijn er verhalen genoeg te vertellen. De bewogen geschiedenis van het dorp is nauw verbonden met dit monument, dat dateert uit 1639 en gebouwd is om de scheepvaart op de Mark en de verbindingen Breda-Moerdijk te beschermen.

Fer van Vuuren heeft een boekje geschreven : Geschiedenis van de Kleine Schans uitgegeven door Heemkundekring De Vlasselt. Hij vertelt het verhaal vanuit een Brabants perspectief en dat is totaal anders dan wat we uit onze vaderlandse geschiedenis kennen.

Bent u nieuwsgierig naar de verhalen van De Kleine Schans? Dan zijn er verschillende manieren om ze te leren kennen.  Allereerst kunt u een rondleiding organiseren. Deze worden op afspraak gehouden. Er wordt dan vertrokken vanuit de molen de Arend, die dan ook wordt beklommen. Zo krijgt u een prachtig zicht op de Kleine Schans.

Door middel van QR codes op 6 palen rondom de Kleine Schans kunnen bezoekers deze verhalen ook op eenvoudige wijze op hun telefoon zien en de geschiedenis van de Kleine Schans beleven.  Dus u kunt zelf deze verhalen zien en horen tijdens een rondje over de mooie Kleine Schans!

Meer informatie over de rondleidingen

Recreatie en ontspanning met wandelroutes bij de Kleine Schans

De Kleine Schans is nooit gesloopt. In 2013 is de Schans deels gerenoveerd en zijn de bastions hersteld, onder meer door de inzet van de Stichting West-Brabantse Verdedigingslinies. In Terheijden ligt een mooie wandelroute bij de Kleine Schans met een kleine speeltuin en nabij de haven een beperkte horecavoorziening. Een wandeling rond de Schans en een bezoekje aan de haven zijn zeker de moeite waard.

Bezoek de Kleine Schans

Ontdek in de buurt