Oosterhout

Wat is er te doen in Oosterhout? Deze mooie gemeente kent een rijke geschiedenis als centrum voor de regio en als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Plan je een dagje uit naar Oosterhout, bezoek dan zeker de historische Slotbossetoren en voormalig inundatiegebied Linie van Den Hout. Er is meer dan genoeg cultureels te zien en te doen voor een geslaagd dagje weg.

Ontdek de Stelling Breda-Geertruidenberg

Geschiedenis van Oosterhout en de Zuiderwaterlinie

Dat Oosterhout deel uitmaakt van de Zuiderwaterlinie zie je goed in het landschap, bijvoorbeeld bij Linie van Den Hout. Dit was vroeger een inundatiegebied om de vijand tegen te houden. Linie van Den Hout werd in de hoogtijdagen van de Zuiderwaterlinie onder water gezet, oftewel geïnundeerd, zodat de vijand niet kon oversteken. Inunderen was een precies klusje. Het water mocht niet te hoog staan, want dan kon de vijand er overheen varen. Maar het water mocht ook niet te laag staan, anders zou de vijand er doorheen lopen. Linie van Den Hout is extra bijzonder door de zigzagvorm. Chique gezegd: getenailleerd. Inmiddels is dit een prachtig natuurgebied met mooie wandel- en fietsroutes in Oosterhout en omgeving.

Lees meer over Linie van Den Hout

Historische bezienswaardigheden

Een andere prachtige, historische bezienswaardigheid in Oosterhout is de Slotbossetoren, ook wel Kasteel Strijen genoemd. Willem Willemszoon van Strijen bouwde het kasteel in 1288. Hij koos de locatie van zijn kasteel strategisch: op de grens van Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland. Op zoek naar leuke ideeën voor een dagje uit in Oosterhout? Neem dan een kijkje bij de Slotbossetoren. Sinds de Tachtigjarige Oorlog met de Spanjaarden ligt het kasteel in puin, al kun je de indrukwekkende toren nog steeds bezichtigen bij de Ruïne van Strijen. Het is een 25 meter hoge toren op een eilandje, omringd met sloten. Ben je een dagje uit in Oosterhout, dan is het leuk om een bezoek aan de Ruïne van Strijen te combineren met een fiets- of wandelroute door Oosterhout en het natuurgebied Linie van Den Hout. Ontdek de mooiste routes!

Lees meer over de Slotbossetoren

Wat te doen in Oosterhout

Bij je dagje uit in Oosterhout, mag een bezoek aan de Slotbossetoren en Linie van Den Hout natuurlijk niet ontbreken. Bij Linie van Den Hout kun je trouwens goed libellen spotten, zeker de moeite waard voor natuurliefhebbers. Wil je historische bezienswaardighen van dichtbij bekijken, begeef je dan naar de markt met de basiliek Sint Jan en de slotjes, prachtige oude woningen van de elite van weleer, rond het centrum. Overnachten in Oosterhout kan overigens ook in Linie van Den Hout, bij groepsaccomodatie de Houtse Linies. Hier kan je ook boerengolf spelen.

Plan je dagje uit in Oosterhout

Wandelen in Oosterhout en natuurgebieden

We zeiden het al: Linie van Den Hout is vandaag de dag een prachtig recreatiegebied en een prima uitvalsbasis voor mooie wandelroutes. Staatsbosbeheer gaf bijvoorbeeld het wandelpad Linie van Den Hout uit. Deze route is uitgezet door de Linie van Den Hout en het Natuurpark De Liniehof. Het overgrote deel van dit natuurgebied is vrij toegankelijk als wandelgebied. Bij het parkgebouw is een folder te verkrijgen voor meer informatie over het gebied en de wandelroute. Een andere prachtige wandelroute in Oosterhout loopt langs de drie kloosters en noemen we daarom ook wel “de Heilige Driehoek”. De wandeling is ongeveer 4 kilometer lang en voert je langs de drie kloosters: Onze Lieve Vrouweabdij, Sint Catharinadal en Sint Paulusabdij.

Ook het Zuiderwaterlinie wandelpad van maar liefst 290 kilometer komt langs de gemeente Oosterhout. Dit wandelpad bestaat uit 17 verschillende etappes en is volledig terug te vinden in de bijbehorende wandelgids. Deze gids bevat 17 uitneembare en gedetailleerde deelkaarten. Etappe 8 is de wandelroute in Oosterhout en de nabijgelegen natuurgebieden. Met de deelkaarten kun je eenvoudig zelf een route uitstippelen, waarop het volledige knooppuntennetwerk ook zichtbaar is.

Bestel hier de wandelgids

Unieke fietsroute in Oosterhout

Op zoek naar leuke ideeën voor een actief dagje uit in Oosterhout? Dan is fietsen in Oosterhout een goed idee! Oosterhout kent sinds kort namelijk een viertal nieuwe fietsroutes. Deze routes vormen samen de 'Klavertje 4 fietsroutes', omdat ze als een klaverblad rond Oosterhout lopen met elk mooie, afwisselende natuurgebieden. Daarnaast is het ook een optie om de ANWB fietsroute in Oosterhout te volgen. De 160 kilometer lange Zuiderwaterlinie bestaat namelijk over vijf aaneengesloten ANWB fietsroutes. Eén daarvan is de fietsroute ‘Breda - Geertruidenberg’ en deze route doet ook de gemeente Oosterhout aan. Met het Zuiderwaterlinie fietsboekje is deze route eenvoudig te volgen. 

Lees meer over de ANWB fietsroutes

Ontdek in de buurt