Ruïne van de Slotbosse Toren

Al eeuwenlang een fraaie ruïne

Kasteel Strijen, ook wel de Slotbosse Toren genoemd, was een kasteel in Oosterhout. Het heeft een lange geschiedenis, want het dateert al uit 1288. Sinds het wapengekletter van de Tachtigjarige Oorlog ligt het kasteel in puin. Maar je kunt de buitenkant van de toren nog steeds bezichtigen bij de Ruïne van Strijen.

 

Kasteel Strijen van slimme Willem

Willem Willemszoon van Strijen. Zo heette de nazaat van de Graven van Strijen die het kasteel liet bouwen. Drie verdiepingen plus een hoge toren. Hij koos een slimme plaats voor zijn slot: precies op de grens van het Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland. In 1421 verloor het kasteel zijn strategische betekenis. Toen veranderde de Sint-Elisabethsvloed het gebied ten noorden van Oosterhout in een moeras. Een andere naam voor de ruïne is de Slotbossetoren, naar het eikenbos rondom het kasteel. De Spanjaarden zouden het hebben gekapt.

Op een piepklein eilandje

Veel is er van het kasteel niet meer over: een stuk toren is het enige overblijfsel. Maar indrukwekkend is het wel: een 25 meter hoog bouwwerk, nog altijd fier overeind op de kruising van de Hoofseweg en de Bovensteweg. Deze ruïne staat op een eilandje met sloten eromheen: een brug verbindt de toren met de omgeving. Je waant jezelf even in de 14e eeuw. Leuk om te combineren met een wandeling of fietstocht door het natuurgebied Linie van den Hout.

Bezoek de ruïne

dichtbij deze locatie