Fort Sint Andries in de Bommelerwaard

Een groots militair bouwwerk

Fort Sint Andries werd in 1599, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, door de Spanjaarden gebouwd. Het was het grootste militaire bouwwerk van Nederland in die tijd. Daarna was het fort ook nog een tijd in Staatse (Nederlandse) en Franse handen. In 1815 werd het originele, in slechte staat verkerende fort afgebroken en een nieuw fort gebouwd. Dit was het eerste torenfort in Nederland. Samen met het middeleeuwse kasteel Slot Loevestein en fort Vuren langs de Waal, werd het een belangrijke schakel in het verdedigingswerk. Helaas werd het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeblazen door de Duitsers. Alleen de kelders bleven over. Toch voel je hier nog altijd de historie.

Een vredig stukje natuur

Staatsbosbeheer heeft het terrein gekocht en opgeknapt. De ruïne van Fort Sint Andries ligt in een vredig stukje natuur waar zeldzame planten groeien. In de gracht leven kamsalamanders en voor vleermuizen is een afgesloten ruimte in de ruïne, waar zij in de zomer en winter verblijven.

Een ander letterlijk hoogtepunt is de oude luchtwachttoren, een betonnen kolos en restant uit de Koude Oorlog. Staatsbosbeheer heeft de toren opgeknapt en voorzien van moderne stalen trappen. Het is nu opengesteld als uitkijktoren over het rivierenlandschap.

Ontdek in de buurt