Kasteel Oijen

Kasteel Oijen: een juweel van een grensbewaker

Ten oosten van het dorpje Oijen (vlak bij Oss), tussen de fraaie Lindenlaan, de uiterwaarden en de Maas, ligt het Kasteel van Oijen. Ooit was dit een gigantisch kasteel met gebouwen tot buiten de dijken. Het Kasteel van Oijen beschermde Brabant tegen Gelre. Natuurmonumenten maakt de heerlijkheid weer aantrekkelijk.

Eigendomschap Oijen Kasteel

Maria van Brabant gaf in 1361 opdracht om het Kasteel van Oijen te bouwen, vlak bij Oss en niet ver van Megen. Als voorpost aan de Maas moest het Brabant gedurende de geschiedenis van Oss en omstreken beschermen tegen invallen van de Geldersen. Toen Maria in 1399 kinderloos stierf, vervielen de heerlijkheid Oijen en het kasteel bij Oss echter aan… de Hertog van Gelre. Ruim een eeuw later liet landvoogdes Margaretha van Oostenrijk het Kasteel van Oijen slopen. Op de fundamenten kwam pas in 1594 een nieuw kasteel. Josephus Smits (later Smits van Oyen genaamd) liet ook dat kasteel in 1837 weer afbreken. Maar er zijn nog enkele bijgebouwen bewaard gebleven: eeuwenoude monumenten van Oss en omstreken.

Kers op de (trouw)taart

Tot voor kort was het Kasteel van Oijen een ongenaakbaar juweeltje. Verscholen tussen de bomen en ontoegankelijk voor publiek. De eigenaar van het Oijen Kasteel - Vereniging Natuurmonumenten - bracht hier in 2013 verandering door de twee bijgebouwen te gebruiken als groepsaccommodatie en trouwlocatie. De omgeving van het kasteel komt ook aan de beurt. Zo is de rijke historie van Oss en omgeving straks weer voelbaar in de riante kasteeltuin. Restanten van het oude, eerste Kasteel van Oijen worden de komende jaren teruggebracht. Met als kers op de taart: de toegangsbrug.

Ontdek in de buurt