Fort Lunet aan de Donge

Fort Lunet in Raamsdonksveer, een nieuw stukje Zuiderwaterlinie

Fort Lunet in Raamsdonksveer werd pas gebouwd na de Belgische opstand, om de bestaande linie te versterken. Tegenwoordig kun je in het restaurant van dit mooi gerestaureerde fort in Raamsdonksveer genieten van een lunch, borrel en/of diner.

Een extra vestingwerk dat fort in Raamsdonksveer

Na de Spanjaarden waren begin 19e eeuw ook de Fransen vertrokken. Rust? Nou nee, want in 1830 brak de Belgische Opstand uit. Willem I liet het Noord-Brabantse deel van de 17e eeuwse Zuiderwaterlinie weer in staat van paraatheid brengen. Dus ook het vestingstelsel van Geertruidenberg. Maar er was meer nodig, en daarom werd de linie in 1837-1839 uitgebreid met Fort Lunet bij Raamsdonksveer. Dit nieuwe fort in Raamsdonksveer verdedigde de Donge en de Straatweg Breda – Gorinchem (die Napoleon had laten aanleggen).

Modern vermaak met de escape room Fort Lunet

Fort Lunet in Raamsdonksveer is in 1919 opgeheven als verdedigingswerk. Toen later de straatweg werd verlegd, is het grootste deel van de oostelijke gracht gedempt. Tussen 2012 tot 2014 is het fort in Raamsdonksveer prachtig gerestaureerd. Tussen de kanonkelders en het kruitmagazijn kun je nu terecht voor een spannend spel, want er is een escape room bij Fort Lunet. Liever genieten van een hapje en een drankje? Kom naar het restaurant. Van borrels en recepties tot evenementen met livemuziek: bij Fort Lunet Raamsdonksveer kan het.

Bezoek het fort Lunet in Raamsdonksveer

Ontdek in de buurt