Fort Hollandia

Zoek Fort Hollandia in de dijkbocht

De naam. Dat is eigenlijk het enige wat nog rest van Fort Hollandia in Moerdijk, ook wel Noordschans genoemd. Want er is een buurtschap naar vernoemd. Buurtschap Noordschans is een rustig dorpje waar vrijwel niets meer herinnert aan de oorlogsdrukte van weleer.

Fort Hollandia vernield door overstroming

Fort Hollandia/Noordschans is rond 1639 gebouwd om de sluis in de Aalskreek en de toegangen tot de dijk te verdedigen. Het was een vierkant verdedigingswerk met bastions op de hoekpunten. Daaromheen lag een gracht. Een overstroming vernielde Fort Hollandia in 1682. Het is daarna niet meer hersteld. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog, van 1747 tot 1748, is er wel nog een retranchement aangelegd aan beide zijden van de haven van Moerdijk. De Fransen plaatsten er in 1793 ook nog twee batterijen geschut.

Zoek de bocht en gebruik je fantasie

Je moet het echt weten dat er een fort heeft gestaan. Bij dezen: zoek voor de voormalige locatie naar de bocht in de dijk. Je spendeert met gemak een leuk, compleet dagje uit in Moerdijk. Noordschans is vandaag de dag een rustig dorpje dat leuke routes heeft om te fietsen. Rust 's zomers even uit bij paviljoen Noordschans bij de jachthaven. Negeer de niet-uitnodigende slagbomen en bordjes 'verboden toegang', want doorlopen mag gewoon.

Bezoek het fort

Dichtbij Fort Bovensluis Willemstad