Redoutes te Boxtel

Twee voor twaalf

Twee redoutes zijn te zien in het Boxtelse landschap. Ooit waren er maar liefst twaalf van die miniforten! Dat ontdekte de plaatselijke heemkundekring bij toeval in 2008.

Nooit gebruikt

De rivieren Leije, Smalwater en Dommel vormen een natuurlijke verdedigingslinie. Willem II vulde die linie in Boxtel aan met twaalf redoutes om zich te verdedigen tegen de oprukkende Belgen. Redoutes zijn eigenlijk kleine forten: aarden wallen met een gracht. Achter de wal konden soldaten zich verschansen met geweren en kanonnen. Maar daarvoor zijn ze nooit gebruikt. Twee maanden na de aanleg, op 19 april 1839, tekenden België en Nederland de vrede. Gelukkig maar.

Heksenberg

Eén van de zichtbare overblijfselen van de redoutes ligt in park Molenwijk. Het is een eilandje dat de Boxtelaren kennen als de Heksenberg. Vlakbij de recreatieplas, op een privéterrein aan de Esschebaan, ligt het andere goed bewaard gebleven verdedigingswerk. Het heeft metershoge wallen en er ligt een gracht omheen. De heemkundekring en de gemeente Boxtel willen de redoutes nóg beter zichtbaar maken. Er zijn plannen voor fietspaden en informatieborden om de twee redoutes een aantrekkelijk onderdeel te maken van je bezoek aan Boxtel.

Bezoek de redoutes

Ontdek in de buurt