Pettelaarse Schans

Een twinkeling in de Zuiderplas

Middenin de Zuiderplas, ten zuiden van ’s-Hertogenbosch, ligt een bijzonder eiland. Het heeft de vorm van een ster met vijf punten. Vroeger werd hier gevochten; er stond een indrukwekkend fort. Maar nu is het een plek voor ontspanning en feest.

Strategische plek

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilde Maurits van Oranje
’s-Hertogenbosch innemen. Daarvoor bezette hij tot twee keer toe een hoge plaats ten zuiden van de stad. De Bosschenaren stopten hem: ze zetten het moeras rondom de stad onder water. Maar ze beseften dat die hoogte belangrijk was om de stad te verdedigen. Daarom bouwden ze hier in 1623 de Pettelaarse Schans met het Fort Sint-Michiel. Een halve eeuw later, in 1672, sloopten de Hollanders het fort alweer. De Hollandse Oorlog begon en ze wilden niet dat de Fransen het fort konden innemen.

Sterren op de ster

De Pettelaarse Schans heeft nog steeds de vorm van een ster. Een rij bomen geeft aan waar vroeger het fort stond. Het eiland is een leuke plek om te wandelen of watersporten. Trek gekregen? Midden op de schans staat een restaurant. De ster trekt ook andere sterren aan. Ronnie Flex, Armin van Buuren en vele andere grote artiesten kwamen al naar de Pettelaarse Schans om op te treden tijdens grote evenementen. Het Bevrijdingsfestival Brabant en het Citymoves Festival, bijvoorbeeld.

Bezoek de schans

dichtbij deze locatie

's-Hertogenbosch

Vestingwallen 's-Hertogenbosch

Bastionder

Bolwerk Sint-Jan

Fort Crèvecoeur

Bossche Broek