Redoute Zwarte Dijk bij natuurgebied Lage Vuchtpolder

Natuurgebied bij Breda: van moeras tot natuurparel

Vucht is Oudhollands voor vocht. Natuurgebied Lage Vuchtpolder, ten noorden van Breda, is een nat, moerasachtig gebied. Voor de oorlogsvoering was dat een heel moeilijk gebied, met een enkele ingreep stond het terrein onder water, zodat het niet te bevaren was én niet te passeren voor zwaar geschut. Dat heeft Ambrogio Spinola, veldheer in dienst van Spanje ondervonden, tijdens de acht maanden durende belegering van Breda 1624/1625. Nu is het een waardevolle, natte natuurparel.

Waterlinie bij Breda

De ring rond de stad werd  versterkt door veldwerken zoals redoutes, schansen en forten. Dit om te voorkomen dat de stad geholpen zou worden door de Staatse troepen van Maurits. Ook de redoutes langs de Zwarte Dijk, die in 1624 zijn gebouwd, maken onderdeel uit van de waterlinie bij Breda

Broedplaats voor weidevogels

In de 20e eeuw groeide het stukje natuurgebied bij Breda uit tot agrarisch gebied. Nu wordt deze polder stapje voor stapje teruggegeven aan de natuur. Dat maakt het één van de meest waardevolle, natte natuurgebieden van Brabant: een natte natuurparel. Met aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en voldoende en schoon water. Als onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant is het daarnaast een belangrijk gebied voor weidevogels. Het beheer is optimaal zodat de grutto, kievit, tureluur, scholekster en veldleeuwerik er kunnen broeden in het gras. Wil jij vogels spotten in Brabant? Ga een dagje naar Vuchtpolder!

Dagje uit in omgeving Breda

Het mooie natuurgebied van nu telde in oorlogstijd diverse veldwerken, omringd door water omdat de Lage Vuchtpolder diende als inundatiegebied. Naast de redoutes vind je hier ook ook de Linie van de Munnikenhof en de Spinolaschans. Het is nu een rustige plek die bestaat uit veel soorten landschap. Fietsroutes bij Breda en fietswegen zoals de Middenweg, het Bergse Pad en het Moerdijkje nemen je mee naar het hart van de polder en zorgen ervoor dat je even lekker ontspannen in een andere wereld bent. Ook een wandelroute bij Breda door de Lage Vuchtpolder brengt je langs de mooiste plekjes en monumenten. Ideaal voor een leuk dagje uit in Breda.

Ontdek in de buurt