11 vestingsteden en hun buitengebied

Muren, wallen, kanonnen en water: daarmee beschermden de Brabantse vestingsteden zich tegen indringers. Het hele stadsleven vond plaats binnen de stadsmuren. Samen vormen de vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie een snoer van 11 prachtige parels. De kruitdampen zijn opgetrokken, kom je kijken?

11 vestingsteden

Van Bergen op Zoom tot Grave vind je 11 gezellige vestingsteden. De geschiedenis induiken, cultuur opsnuiven of gewoon lekker op een terrasje ontspannen. Het kan er allemaal!

 

Ontdek alle vestingsteden

Stadsmonumenten

Binnen de vestingsteden vind je een rijke selectie aan stadsmonumenten die herinneren aan de tijd dat de soldaten voor de poort stonden. Veel van deze monumenten kan je bezoeken, bewandelen, of vormen gewoon het prachtige decor van een sfeervol dagje uit, 

Ontdek alle stadsmonumenten

Stoere forten

Net iets buiten de steden vind je de stoere verdedigingswerken. Niet alleen forten, maar ook schansen, lunetten en redoutes vormen samen een geweldig historisch beeld.

Ontdek alle forten en schansen

Groene buitengebied

Van een aantal hele belangrijke onderdelen van de Zuiderwaterlinie vind je nu niet meer terug dan een verhoging in het landschap, een stenen dijk of een informatiebordje. Vroeger waren dit de slagvelden, de inundatiegebieden en de moerassen die de vijandelijke (of Staatse) legers moesten trotseren. Vandaag vind je er fluitende vogels, stille natuurgebieden en de mooiste fietsroutes. Heerlijk om de wandelen en fietsen. Geef je dagje uit een extra dimensie door je te verdiepen in de geschiedenis van het gebied. 

Ontdek het groene buitengebied