Tholen

De gastvrije Zeeuwse vestingstad Tholen is een parel die je echt eens moet ontdekken. Het historisch verleden is nog goed zichtbaar dankzij de deels bewaarde vestingwallen en de vele monumenten. Absolute toppers zijn de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en het oude stadhuis. Buiten deze stad vind je een boeiend achterland met pittoreske kernen, historische molens, dromerige boerderijen en vele manieren om van de rust en ruimte te genieten. Ontdek het allemaal tijdens een dagje uit in Tholen! 

Tholen als poort tot Zeeland

Tholen werd in de 13e eeuw gesticht als plaats waar schepen tol dienden te betalen aan de hertog van Brabant. Later heeft het zich ontwikkeld tot 3e stad van Zeeland. Vele eeuwen lang vormde Tholen vanuit Brabant de poort tot Zeeland. Inmiddels hebben vissers in de haven plaatsgemaakt voor pleziervaartuigen. De binnenstad van Tholen herbergt nog steeds een en al historie met onder andere een middeleeuws stadhuis en kerk. Ook de rest van het eiland Tholen geeft graag zijn historische geheimen prijs. Het is absoluut de moeite waard om dit groene gebied aan het zilte water te gaan verkennen. Veel fiets- en wandelroutes zijn beschikbaar om je kennis te laten maken met dit deel van Zeeland.

Linie van de Eendracht

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog wilde de Spaanse bezetter het rijke Zeeland maar al te graag innemen, maar door de aanleg van een verdedigingsgordel - Linie van de Eendracht - wist men te voorkomen dat de Spanjaarden voet zetten op de Thoolse bodem. Vanaf 1578 werden vele schansen, redoutes en forten gebouwd om de vijand buiten te houden. Met succes. Een eerste inundatie in 1583 zorgde voor een onoverkomelijke barrière. Een tweede poging om de linie te doorbreken in 1588 liep wederom op een groot fiasco uit. De tegenstand op het eiland was te groot voor het Spaanse leger en vele soldaten lieten het leven in de modderige rivierbodem van de Eendracht.

Beleef vestingstad Tholen

De laatste keer dat de Eendracht werd gebruikt bij de verdediging van Zeeland was in 1940. Enige dappere Nederlandse soldaten probeerden tevergeefs de Duitse overmacht tegen te houden. De oude rivier is verbreed tot het huidige Schelde-Rijnkanaal. Hier en daar zijn nog resten te herkennen van de oude verdedigingslinie. Vestingstad Tholen is nog heel goed te beleven aan de zuidzijde waar de oude wallen nog volledig intact zijn. Op andere plaatsen zijn ze in de 19e eeuw omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl.  

Bekijk de evenementen

Ontdek de vestingsteden in de West Brabantse Waterlinie