Ontdek de mooiste wandelroutes in Brabant

Wandelen in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat bovenal bekend om de gemoedelijke sfeer en gezelligheid. In de 11 vestingsteden kun je dan ook volop genieten van de gastvrijheid en het Bourgondische leven, maar vergeet niet dat je in Noord-Brabant ook de mooiste wandelingen kunt maken. Het Brabantse landschap is prachtig en zeer gevarieerd. Van heidevelden en stuifzandgebieden tot bosgebieden en beekdalen. Op deze pagina hebben we de mooiste wandelroutes van de Zuiderwaterlinie voor je verzameld, zowel lange-afstandswandelingen als korte wandelroutes. Ook hebben wij een selectie gemaakt van sfeervolle kerstwandelingen: leuk om te doen tijdens de kerstvakantie. Stap in je wandelschoenen en trek erop uit!

De wandelknooppunten in Brabant

Dankzij het knooppuntennetwerk stippel je eenvoudig een eigen route uit. Maar hoe werkt dat wandelen via knooppunten eigenlijk? Het netwerk bestaat uit mooie wandelpaden, die duidelijk aangegeven zijn met bewegwijzering. Ieder knooppunt in het netwerk heeft een eigen nummer, zodat je eenvoudig van het ene knooppunt naar het volgende knooppunt kunt wandelen.

Het knooppuntennetwerk van Noord-Brabant is met maar liefst 6000 kilometer aan wandelpaden en wandelroutes het grootste wandelnetwerk van Nederland. Dus de keuze is reuze! Ook fijn is dat de individuele netwerken zo goed op elkaar en de omliggende wandelnetwerken aansluiten, zodat je meerdere wandelroutes eenvoudig met elkaar kunt combineren. Kies je toch liever een kant-en-klare wandelroute uit? Ook het Zuiderwaterlinie Wandelpad is uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. Wel zo handig!

Bestel de Zuiderwaterlinie Wandelgids

Het Zuiderwaterlinie Wandelpad is volledig terug te vinden in de bijhorende wandelgids. Een luxe map met gedetailleerde deelkaarten van de 290 kilometer lange route, opgesplitst in 13 etappes. De kortere wandelroutes zijn eenvoudig zelf uit te stippelen met de wandelkaarten, waarop het volledige wandelknooppuntennetwerk zichtbaar is, zodat je onbezorgd op pad kunt gaan. Je bestelt de wandelgids eenvoudig online en binnen 6 werkdagen heb je het in huis.

  • Luxe map met uitgebreide informatie over vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden

  • 13 uitneembare, gedetailleerde deelkaarten 

  • Het volledige netwerk wandelknooppunten in Brabant is zichtbaar op de deelkaarten

  • Suggesties voor dagtochten

  • Rijk geïllustreerd in full colour

  • Handzaam formaat

Bestel de wandelgids

Bekijk het Zuiderwaterlinie Wandelpad - Etappes 1-7

Etappe 8-13

Wandelroute Buiten de Veste

Naast het Zuiderwaterlinie Wandelpad vind je ook nog korte wandelroutes en thema-wandelroutes in Noord-Brabant. Deze zijn verspreid over de hele linie. Ook met de kortere wandelingen kom je langs de vestingsteden en hun ommeland. Neem bijvoorbeeld de wandelroute Buiten de Veste. Het project “Buiten de Veste” bevindt zich als bijzondere afsluiter aan het einde van het Zuiderwaterlinie Wandelpad en omvat een compleet wandelgebied dat alle dorpen bestrijkt rondom de meest belegerde vesting van ons land: Grave. Het project “Buiten de Veste” vertelt de verhalen van de plattelandsbevolking, die vaak meedeelde in het leed als er weer een oorlog bij de vesting uitgevochten werd.

Wandel de route met Google Earth of QR-codes

Wandelroute ‘s-Hertogenbosch en het Bossche Broek

Een andere prachtige route is de Zuiderwaterlinie wandelroute 's-Hertogenbosch en het Bossche Broek. Natuur en historie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze mooie wandelroute door het Bossche Broek. De wandeling is 7,5 kilometer lang en loopt dwars over het natuurgebied van wel 116 hectare. Het is een paradijs voor de vogelliefhebbers onder ons. In dit natuurgebied groeien namelijk bijzondere planten en er is veel grasland. Deze bijzondere planten trekken specifieke vogelsoorten aan en dat maakt dit gebied tot één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant. Dit wandelgebied heeft dan ook de status ‘Natura 2000’ gekregen, omdat het ongerepte natuurgebied een waardevolle schakel is binnen Europa. Download de wandelroute via onderstaande knop.

Download de route

Wandelroute Benedensas

Of loop de Zuiderwaterlinie wandelroute Benedensas van 2,5 kilometer (+2,5 kilometer verlenging) en ontdek de geschiedenis in en rond Benedensas. Over bruggetjes, slootjes en boomstammen kun je heerlijk wandelen in Dintelse Gorzen: een uitgestrekt natuurgebied vol flora en fauna. Ontdek de stilte en ongereptheid van de natuur. De sfeer in Benedensas is altijd gezellig, de historische waarde is groot en in het veerhuis staat de koffie en thee klaar. Reden genoeg voor een tussenstop tijdens het wandelen in Benedensas. Ook deze wandelroute kun je gratis downloaden via onderstaande knop. Bekijk ook onze pagina over hiken eens.

Download de route

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!