Wandelroute 's-Hertogenbosch en het Bossche Broek

Lekker wandelen in 's-Hertogenbosch en de natuurrijke omgeving? Dat doe je met de Zuiderwaterlinie wandelroute 's-Hertogenbosch en het Bossche Broek! Beleef natuur en historie in deze mooie wandelroute door het Bossche Broek van 7,5 kilometer.

Wandelen in het Bossche Broek dichtbij 's-Hertogenbosch

Natuur en historie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in de vestingstad ’s-Hertogenbosch en het natuurgebied het Bossche Broek. Rond 1200 werd de stad gebouwd op een hoge zandrug die door omringende moerassen natuurlijk werd beschermd. Later beschermde de stad de natuur: er mocht niet gebouwd worden zodat men de vijand op grote afstand kon zien aankomen.

's-Hertogenbosch tijdens het Twaalfjarig Bestand

Vanaf het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) was ’s-Hertogenbosch in handen van de Spanjaarden. Het was een machtige vestingstad, omringd door water en drassig terrein. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609 – 1621) ontwikkelde de stad zich tot een nog formidabelere vesting, met de aanleg van 7 bastions, 2 forten en een kruithuis. Dankzij deze versterkingen was de stad te midden van de wijde watervlakte ongenaakbaar.

Met het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 wilde de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de stad veroveren van de Spanjaarden. Maar door het drassige gebied rondom de stad én alle versterkingen was dat praktisch onmogelijk. Prins Frederik Hendrik van Oranje polderde daarom de natte gebieden in en pompte ze leeg. Ook verlegde hij de grote waterlopen.

Nadat de stad was afgesloten van het belangrijke water, konden de belegeraars stukje voor stukje loopgraven aanleggen in de richting van de stad. Vanuit die loopgraven konden ze 's-Hertogenbosch onder vuur nemen en uiteindelijk bezetten. De Spaanse overheersing van de vestingstad eindigde op 13 september 1629. Het beleg van 's-Hertogenbosch had toen bijna een halfjaar geduurd.

Wandelen door het Bossche Broek

Natuurgebied het Bossche Broek is een natuurgebied van wel 116 hectare waar je heerlijk kunt hardlopen, wandelen en fietsen. Het ongerepte natuurgebied Bossche Broek ligt aan de rand van de grote stad ‘s-Hertogenbosch, dat eenvoudig te bereiken is met de gratis voetveer. Deze vaart over de Dommel, achter het restaurant Chalet Royal. Het natuurgebied heeft wel een moerassig karakter. Dat komt door de hoge waterstand in het gebied.

Wandelen door Bossche Broek is een onvergetelijke ervaring voor de vogelliefhebbers onder ons. In dit adembenemende natuurgebied groeien namelijk bijzondere planten en er is veel grasland. Dit maakt het gebied tot één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant, omdat deze bijzondere planten specifieke vogelsoorten aantrekken, die niet zomaar te spotten zijn. Dit wandelgebied heeft dan ook de status ‘Natura 2000’ gekregen, omdat het ongerepte natuurgebied een waardevolle schakel is binnen Europa. 

Download de wandelroute in 's-Hertogenbosch gratis

Vandaag is ‘s-Hertogenbosch een bruisende stad, waar cultuur- én natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Deze wandeling van 7,5 kilometer voert je langs bezienswaardigheden in vestingstad 's-Hertogenbosch én het Bossche Broek. Ontdek het landschap met de wandelroute door Bossche Broek zodat je niets mist. Je downloadt de wandelroute gratis en eenvoudig via de link. Print 'm uit en wandelen maar. Veel wandelplezier!

Download de wandelroute

Zie je onderweg een mooi plaatje?
Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!

Deze route kwam tot stand in samenwerking met Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, De Vergulde Draak, Staatbosbeheer en Waterschap De Dommel.