's-Hertogenbosch

Vestingstad Den Bosch. 's-Hertogenbosch. Silva Ducis. Oeteldonk: allemaal verschillende namen voor de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Die tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam 'Moerasdraak' had. Onneembaar vanwege het moeras rondom, dat nu de Moerputten en het Bossche Broek zijn. Nu heel toegankelijk voor een dagje uit in Den Bosch!

Wandelroutes in Den Bosch leiden je langs de monumenten en vestingswerken. Wil jij jouw dagje uit in Den Bosch fietsend doorbrengen? Vraag dan naar een beschikbare fietsroute in Den Bosch!

Cultuur snuiven in 's-Hertogenbosch

Wie nu een wandelroute maakt door Den Bosch, ziet de gezellige terrasjes in de schaduw van eeuwenoude gebouwen. Leuke winkeltjes in kleine straatjes. Toeristen maken vaartochtjes over de Binnendieze. Cultuurliefhebbers in de rij voor de oude imposante kathedraal Sint-Jan. Bourgondiërs, cultuursnuivers en architectuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met de monumenten in Den Bosch. Het roemrijke verleden van de stad laat zich nog altijd vertellen door bewaard gebleven en fraai opgeknapte vestingswerken in Den Bosch zoals de vestingwal. Die restauratie is in 2010 beloond met de Europa Nostra Conservation Award.

Beleg van vestingstad 's-Hertogenbosch

De Spaanse overheersing van vestingstad Den Bosch eindigde 14 september 1629. Het beleg van 's-Hertogenbosch had toen bijna een halfjaar geduurd. De stad lag strategisch en was één van de sterkste schakels in de Spaanse omsingeling van de Republiek. Het drassige gebied rondom maakte herovering echter praktisch onmogelijk. Prins Frederik Hendrik van Oranje polderde de natte gebieden in en pompte ze leeg. Zo werd de stad afgesloten van het belangrijke water. Vanuit loopgraven kon hij met zijn leger 's-Hertogenbosch onder vuur nemen en uiteindelijk bezetten. Wandelroutes en fietsroutes in Den Bosch laten jou ook dit stukje geschiedenis zien. 

Bezoek vestingstad Den Bosch