Bastionder 's-Hertogenbosch

Onder Bastionder 's-Hertogenbosch

Onder het oorspronkelijke Bastion Oranje ligt het Bastionder in Den Bosch. Het bezoekerscentrum laat zowel de donkere als de lichte kant van Den Bosch zien. Met ondergronds de krijgsgeschiedenis en bovengronds een bloemenpracht en weids uitzicht.

Ondeugd in 's-Hertogenbosch

Bastion Oranje is het laatst gebouwde verdedigingswerk van Den Bosch. De Staatsen voegden het toe aan de vesting. Dat deden ze in 1634, vijf jaar nadat de Spanjaarden verjaagd werden uit de stad. Het bastion kreeg muren van wel twee meter dik met daarbovenop een aarden wal. Op deze winderige plek stond ook het beruchte kanon De Boze Griet. Imponerend, maar helaas deugde deze Griet niet. De smeedijzeren kogels dwarrelden in stukken uit de loop. Jarenlang probeerde de smid het kanon aan de praat te krijgen. Na de zoveelste mislukking ontvluchtte hij Den Bosch.

Lieflijkheid in 's-Hertogenbosch

De Boze Griet is dankzij haar ondeugdelijkheid wél mooi bewaard gebleven als monument in Den Bosch. Ze is te bewonderen in het Bastionder Den Bosch. De bezienswaardigheid van Den Bosch ligt aan de rand van het centrum, dus een bezoekje aan het Bastionder is prima te combineren met een dagje uit in Den Bosch. Doe hier ook de rondleiding over de krijgsgeschiedenis van Den Bosch! Het bouwwerk zelf kijkt uit op het schitterende natuurgebied het Bossche Broek. Op de wallen groeien elk voorjaar duizenden krokussen. En in de zomer is het heerlijk picknicken onder de monumentale bomen. 

Bezoek het Bastionder in Den Bosch

dichtbij Den bosch