Vestingwerken 's-Hertogenbosch

Het gezicht van Bossche Broek 's-Hertogenbosch

De meeste vestingwerken in Den Bosch zijn na 1874 afgebroken, maar de wallen en bastions zijn de laatste jaren prachtig gerestaureerd. Wandel over de wallen met panoramisch uitzicht over het natuurgebied Bossche Broek in Den Bosch én bewonder de historische binnenstad.

Vele vestingwerken in 's-Hertogenbosch

De vestingwallen zijn onderdeel van de vestingwerken van Den Bosch. Vanaf de 12e tot eind 19e eeuw beschermden de wallen samen met de vele lunetten, bastions, torens en forten de stad. De meeste poorten en wallen zijn na 1874 afgebroken. Zo kreeg de stad de ruimte om flink uit te breiden. Drie bastions zijn bewaard gebleven: het Bastionder, de Citadel en Fort Orthen. Voor bezoekers vormen ze, samen met alle gerestaureerde vestingwerken en -wallen, een cultuurhistorische en toeristische attractie.

Verken de wallen

De vestingwerken in Den Bosch bepalen nog steeds het stadsgezicht. Ze fungeren als achtertuin voor de bewoners. Gezien vanuit Vught strekt het vroegere inundatiegebied het Bossche Broek in Den Bosch zich rechts van je uit. Verken de vestingwerken door te wandelen door het Bossche Broek of fiets over de vestingwallen, rust uit op een van de vele bankjes en maak een stop bij het Bastionder. De Binnendieze-rondvaart meert aan bij dit ondergrondse informatiecentrum waar ook het middeleeuwse kanon de Boze Griet te bewonderen is.

Op avontuur bij de vestingwerken in 's-Hertogenbosch

Parkeren is al een avontuur als je naar de vestingwerken in Den Bosch wilt: duik de parkeergarage St.-Jan in, loop naar buiten en steek je hoofd letterlijk boven het (middeleeuwse) maaiveld uit. Kom boven en zweef via de nieuwe loopbrug óp het water. Pas hier wel op voor middeleeuwse Jeroen Bosch-figuren! Aan het eind van de brug beland je bij de prachtige gedeeltelijk gereconstrueerde vestingmuren. Hier begint je ontdekkingstocht van deze veelzijdige vestingstad.  

Bezoek de vestingwallen in Den Bosch

Ontdek in de buurt