Bolwerk Sint-Jan

Bolwerk Sint-Jan, een hotspot aan het water

Drie generaties poorten, koehandel, verdediging en ontmoeting. Als het Bolwerk Sint-Jan toch eens kon praten… Wanneer je Den Bosch inloopt vanaf het station en via de Wilhelminabrug de Stadsdommel oversteekt, is het spraakmakende bolwerk van Den Bosch niet te missen.

De Koepoort, beschermd door Bolwerk Sint-Jan

Bolwerk Sint-Jan is in 1528 gebouwd om een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad te verdedigen: de 14e-eeuwse Koepoort. Het bolwerk in Den Bosch kreeg drie hoeken met aan de kopse kant een nieuwe stadspoort: de Sint-Janspoort. Eind 18e eeuw is in Den Bosch het bolwerk gesloopt om het water onder de Dommel sneller af te kunnen voeren. Deze stadsentree was ooit een belangrijke plaats voor overslag en voor ontmoeting. Nu is Bolwerk Sint-Jan opnieuw een hotspot in de stad.

Stadspark op het dak en rondvaart op de Binnendieze

De restanten van de twee laatste poorten, de stadsmuur, een rondeel en middeleeuws straatwerk zijn in het nieuwe gebouw goed te zien. Het bolwerk in Den Bosch verdwijnt gedeeltelijk ín de stadswal. In het bolwerk bevindt zich ook informatiecentrum Bolwerk Sint-Jan. Vanaf hier starten rondvaarten over de Binnendieze, Dommel en Aa. Er is een brasserie met terras aan het water waar je lekker kunt lunchen of dineren. Op een zonnige dag kun je ook óp het bolwerk neerstrijken met een flesje wijn en goed gezelschap. Want daar ligt een openbaar stadspark met uitzicht over de Dommel.

Bezoek het bolwerk

Ontdek in de buurt