De Dieze 's-Hertogenbosch

Het groene hart klopt

In de tijd dat de kanonnen bulderden, was de Diezemonding een inundatiegebied. Nu is het een natuurpark in Den Bosch waar je prachtig kunt wandelen. Al het water van Midden- en Oost-Brabant wordt via dit gebied afgevoerd.

Groen waterpark 's-Hertogenbosch

Natuurpark De Diezemonding ligt ten noordwesten van 's-Hertogenbosch, tussen Maaspoort, Orthen en Engelen. Het is onderdeel van De Groene Delta en wordt wel eens het groene hart genoemd. Dit grote gebied (300 hectare!) bestaat uit vier kleinere: Ertveldpolder, Dieskant, Henriëttewaard en Fort Crevecoeur. In De Dieze komen de Dommel, de Aa en de Zuid-Willemsvaart samen: via de Stadsdommel en de Binnendieze stroomt al dat water naar de Diezemonding. Het is mogelijk om te varen op de Dieze Den Bosch, maar het natuurpark is ook een prachtige plek om te wandelen of te fietsen.

Gekwaak, getsjilp en geloei

Prachtig wandelen kun je hier. Met een beetje geluk kom je in natuurpark Den Bosch bijzondere dieren tegen, zoals een kudde rode geuzen (runderen) of wilde konikspaarden. Die mogen niet wennen aan contact met mensen, dus haal ze niet aan! Ook zijn er moerasvogels, libellen en amfibieën in de Diezemonding, en er groeien allerlei plantensoorten die zich helemaal thuis voelen aan de oevers en in het water. De Diezemonding is een ecologische schakel tussen de Maas en de Brabantse beekdalen.

Bezoek het natuurgebied

dichtbij deze locatie