Wandelroute Buiten de Veste: deel A

De geschiedenis: beleg in 1602

Luchtlandingen bij de Maasbrug van Grave, de eindeloze kolonne met bevrijders door de dorpen Reek en Velp richting de Graafse brug en plotseling een enorm aantal vliegtuigen op vliegveld Keent. Market Garden (1944) moet overweldigend geweest zijn voor onze ouders, grootouders en voor velen al overgrootouders. 

Echter, het spektakel van het beleg in 1602 zal niet minder teweeg gebracht hebben bij de bevolking rondom de vesting: Maurits belegde Grave met een leger van 24.000 manschappen vanuit drie legerkampen buiten schootsafstand rond de stad. Deze legerkampen waren verbonden met een circumvallatielinie van vele kilometers lang, geheel rondom vesting Grave. Het andere deel van de circumvallatielinie lag op de Gelderse Maasoever.

 

Lees meer over de geschiedenis van het gebied
Beleef de geschiedenis tijdens een wandeltocht in Reek.

Het ontstaan van de wandelroute

Vrijwilligers uit de omliggende dorpen Keent, Reek, Velp, Escharen en Gassel hebben de handen ineen geslagen en op een bijzondere wijze de volgende zaken zichtbaar gemaakt op etappe 13 van het Zuiderwaterlinie-wandelpad:

  1. hun gemeenschappelijke militaire geschiedenis met Grave (Zuiderwaterlinieverhalen: roze icoontjes met een wit boek en lichtblauwe spelden)
  2. hun geschiedenis met het water (Zuiderwaterlinieverhalen: roze icoontjes met een wit boek en lichtblauwe spelden)
  3. hun eigen dorpsverhalen (dorpsverhalen: paarse icoontjes met een wit boek en donkerblauwe spelden)
  4. uitleg over de natuur in hun omgeving (groene icoontjes met een wit boek)

De 38 wandelknooppunten van etappe 13 tot aan de vesting Grave zijn ingevoerd in Google Earth. Tussen deze 38 knooppunten zijn gebouwen en andere interessante zaken in het landschap met spelden aangegeven. Per speld geven teksten, afbeeldingen en filmpjes informatie over het betreffende gebouw of de betreffende plek. Spelden met een icoontje van een boek, vertellen daarbij de verhalen, die soms nog verder reiken dan de plek van de speld. Verhalen worden zo letterlijk “een plek gegeven”. Dat maakt het wandelen extra interessant, omdat met de kennis van de verhalen de achtergebleven sporen in het landschap beter herkend zullen worden.
 

Tips voor tijdens het wandelen

Je kunt via onderstaande button het project Etappe 13 direct openen. Heb je Google Earth nog niet gedownload op je smartphone, dan word je daar automatisch naartoe geleid. Hieronder een aantal tips:

  • Onder het wandelen: zoom in op je smartphone op een gebied tussen twee knooppunten, zodat je de informatie beperkt tot wat je ziet onder het wandelen.
  • Ben je iemand die graag vooraf digitaal grasduint door de omgeving voordat je gaat wandelen, kruip dan achter een PC en struin het hele gebied van etappe 13 digitaal af op Google Earth, zodat je vooraf weet waar voor jou de interessante plekken zijn.
     
Open de wandelroute in Google Earth