Zuiderwaterlinie Benedensas wandelroute

Loop de Benedensas wandelroute en ontdek de geschiedenis in en rond Benedensas. Over bruggetjes, slootjes en boomstammen kun je heerlijk wandelen in Dintelse Gorzen: een uitgestrekt natuurgebied vol flora en fauna. Ontdek de stilte en ongereptheid van de natuur. De sfeer in Benedensas is altijd gezellig, de historische waarde is groot en in het veerhuis staat de koffie en thee klaar. Reden genoeg voor een tussenstop tijdens het wandelen in Benedensas.

De Zuiderwaterlinie in en rond Benedensas

De Zuiderwaterlinie is een historische parelketting van 11 vestingsteden dwars door Brabant. Ook Steenbergen maakt deel uit van de verdedigingslinie. De sluis Benedensas en het omliggende natuurgebied Dintelse Gorzen speelden een belangrijke rol in de bescherming van het vestingstadje.

Eeuwenlang stond de Steenbergse Vliet in open verbinding met het Volkerak. Daardoor regeerden eb en vloed over het landschap. In 1824 werd de monding daarom afgesloten met een sluis, de Benedensas.

De functie van Benedensas tijdens de Belgische opstand

Tijdens de Belgische opstand (rond 1831) was de sluis een belangrijk strategisch punt. Ter bescherming werden drie batterijen aangelegd (opstellingsplaatsen voor geschut). Toen het gevaar van aanvallen uit het zuiden verdwenen was, liet men de batterijen aan hun lot over en vervielen ze snel. In 1848 werden ze weer opgeknapt en later ook weer bemand.

In 1886 verloren de batterijen definitief hun militaire waarde. De verdedigingswerken vervielen weer en in 1907 werd de grond overgedragen aan het waterschap. Tegenwoordig zijn de batterijen niet meer te herkennen in het terrein. De sluis en andere bezienswaardigheden zijn wel nog zichtbaar.

Wandelen in Dintelse Gorzen

Benedensas vormt dankzij de zogeheten ‘natuurpoorten’ de perfecte uitvalsbasis om de nabij gelegen natuurgebieden te ontdekken. Wil je graag wandelen in Dintelse Gorzen, dan is Benedensas ook een perfecte locatie voor een pauze. Naast de sluizen staat namelijk nog het oude Schippershuis/Bierhuis. Dit is verbouwd tot een restaurant/theetuin Benedensas. Hier kun je met een verfrissend drankje en een hapje bijkomen na een stevige wandeling of een lange fietstocht. Het theehuis ligt namelijk ook bij fietsknooppunt 46, dus ook voor een pauze tijdens een fietstocht is dit een leuke locatie!

Download de Benedensas wandelroute gratis

Ervaar de stilte en de ongereptheid tijdens een wandelroute in Dintelse Gorzen. Download de Benedensas wandelroute gratis via de link of haal 'm op bij Theetuin Benedensas. De folder bevat twee wandelroutes: een wandelroute van 2,5 kilometer en een verlenging van 2,5 kilometer. Volg de blauwe pijltjes op paaltjes voor de korte wandeling, de verlenging is in het veld zichtbaar met gele pijltjes op paaltjes.

Download de wandelroute gratis

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!