Dagje uit in vestingstad Breda

Vesting Breda was lang een heftig strijdtoneel tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden. Nu geeft de stad zich vrijwillig over aan het leger der toeristen in de binnenstad. Daar kruisen het rijke verleden en het sprankelende heden elkaar. Breda is daardoor ideaal voor een leuk dagje weg. ​Wij geven je alle tips om Breda te verkennen, zodat je niets hoeft te missen.

Alle activiteiten van dit pakket kan je ook apart beleven.

I.v.m. de coronamaatregelen kunnen sommige evenementen helaas niet doorgaan en zullen locaties andere openingstijden hebben.

​Check de website van het evenement of de locatie voor de laatste informatie.

Ochtend

Start de ochtend met een koffie bij Café Lanzas in het Stedelijk Museum Breda. Zo ben je helemaal klaar voor een leuk dagje Breda.

Bezoek daarna het Stedelijk Museum Breda en kom meer te weten over de culturele geschiedenis van de oude vestingstad. Het museum is gevestigd in het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Het is een van de oudste gebouwen van Breda en fungeerde eeuwenlang als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. Lunchen kan je doen in de Colonie.

Binnen een straal van één kilometer rond het museum vind je een groot aantal erfgoedlocaties, perfect voor mooie stadswandelingen door Breda. Denk aan de Grote Kerk (één van de vier officiële Topmonumenten van Brabant), de Grote Markt, het een-na-oudste Begijnhof van Nederland, het Kasteel van Breda, de Lutherse en de Waalse Kerk en het historische Spanjaardsgat.

Middag

Ontdek het historisch militaire centrum sportief met een begeleide fietstour. Laat je verrassen door verhalen uit de recente geschiedenis en ontdek plekken die de Bredanaars zelf vaak niet weten te vinden! Of kies voor een rondvaart over de Mark van Breda (seizoensgebonden). Onderweg vertelt de gids over de rijke geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die je passeert.

Wil je het stadscentrum liever op jouw eigen tempo bezoeken? Dan is de stadswandeling met app zeker een aanrader! Ontdek zo de vele activiteiten die Breda te bieden heeft.

Zin in avontuur? Probeer dan eens te ontsnappen uit escaperoom 'Het Spanjaardsgat'. Kruip in de huid van een Spaanse gevangene, en probeer te vluchten uit een kille gevangenis zonder dat de cipier het merkt! (Let op: de escaperoom is voor groepen van min. 10 personen.) Eenmaal bevrijd kan je nog wat rondwandelen door het gezellige Bredase straatjes.