Bolwerken en kruithuis

Imposante bolwerken in Geertruidenberg

Kruit is een gevaarlijk goedje! Dat moet je dus veilig opbergen, ‘bomvrij’ in militaire termen. De geschiedenis van Geertruidenberg vertelt dat zij dat deden in het Kruithuis in het Staatenbolwerk. De Staatsen bouwden tegelijkertijd nóg een bolwerk: het Commandeursbolwerk, aan de andere kant van Geertruidenberg. 

Kruithuis Geertruidenberg

Middenin het Staatenbolwerk Geertruidenberg ligt het kruitmagazijn, in feite een bovengrondse kelder. Die is opnieuw gebouwd in 1836, na de sloop van de oude in 1816. Aan de noordzijde van de dijk ligt, onzichtbaar, het allerlaatste stukje glacis van Geertruidenberg. Dit open stukje hellend terrein maakte het de vijand onmogelijk om ongezien de vesting te naderen. De inwoners schuilden in de Tweede Wereldoorlog in het Kruithuis. Recent is dit voormalig stukje vesting van Geertruidenberg gerenoveerd. Vandaag is het Kruithuis Geertruidenberg een evenementenlocatie met een bijzondere en intieme sfeer.

Bekijk het adres van het Kruithuis in Geertruidenberg

Commandeursbolwerk Geertruidenberg

Het Commandeursbolwerk is een van de oudste bolwerken van Geertruidenberg. Willem van Oranje gaf in 1573 opdracht om de middeleeuwse stadsmuur te vervangen door een stelsel met bastions, ter versterking van de Geertruidenbergse vestingwerken. Dat duurde eeuwen! Het bolwerk Geertruidenberg kreeg zijn huidige vorm in 1830 en werd in 1996 voor het laatst gerestaureerd. De bastions zijn verdwenen maar de vorm is nog goed zichtbaar. Via de Commandeursstraat loop je er zó naartoe. Het bolwerk is perfect voor een mooie wandeling langs het water en daarmee de historie van Geertruidenberg. 

ontdek in de buurt van Geertruidenberg