Garnizoensbakkerij Geertruidenberg

De Garnizoensbakkerij Geertruidenberg: een broodnodige voorziening

De voormalige garnizoensbakkerij in Geertruidenberg aan Haven 18 is één van de monumenten van Geertruidenberg, daterend uit 1840. De bakker uit Geertruidenberg was broodnodig: in tijden van bezetting kon hij doorbakken en zo de militairen van bouwstoffen voorzien. Nu voegt het iets toe aan de activiteiten in Geertruidenberg. Tijdens een dagje uit in Geertruidenberg, loop dan ook even langs dit monument in Geertruidenberg. 

Bakstenen en schilddak

In de eerste helft van de 18e eeuw braken de Hollanders met de Belgen. Vestingstad Geertruidenberg was wel toe aan een opknapbeurt. Ze maakten de wallen weer tiptop in orde en trokken nieuwe militaire bakstenen gebouwen op. Een daarvan was de garnizoensbakkerij in Geertruidenberg, strategisch gelegen vlakbij de Hoofdwacht en de Oude Wacht. Als de stad belegerd was, waren de militairen verzekerd van brood, uit de oude bakkerij.

De garnizoensbakkerij in Geertruidenberg heeft een schilddak. Dit type dak heeft twee driehoekige schilden aan de korte kant van het gebouw, en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant. De gevel van de oude bakkerij heeft ook een bijzonder kenmerk. Er is na 1885 [JR1] een peilmerksteen ingemetseld met de inscriptie ‘3 el 55,2 d boven NAP’. Rijkswaterstaat voerde in dat jaar het Nieuw Amsterdams Peil in. De hoogte hakte men in hardsteen, die ze vervolgens in de gevel plaatsten van garnizoensbakkerij Geertruidenberg.

Wat is er te doen in Geertruidenberg?

Ga je een dagje uit in Geertruidenberg? Loop dan vooral even langs dit historische monument. Er zijn verschillende activiteiten in Geertruidenberg te boeken, maar de gemeente Geertruidenberg ligt ook naast Drimmelen. En dan met name naast de jachthaven biesbosch. Ook zeker de moeite waard om toe te voegen aan jouw dagje uit in Geertruidenberg!

dichtbij deze locatie