Vaarroutes

Het verhaal van de Zuiderwaterlinie is het verhaal van verdedigen met water. Ontdek die verhalen en de rijke militaire geschiedenis vanaf het water met de Zuiderwaterlinie vaarroutes!

Ontdek de routes

In samenwerking met De Canicula ontwikkelden we vijf vaarroutes. Sommige routes zijn meerdaagse tochten en brengen je in een ronde weer terug naar het startpunt. Er zijn ook heen-en-weertochten voor als je een minder lange afstand wilt afleggen. Maak al varend kennis met het prachtige en historisch rijke waterliniegebied. De vaarroutes zijn beschikbaar als PDF. Maar je kunt de routes ook downloaden in de Waterkaarten app.  

  • Heen-en-weer Steenbergen - Bergen op Zoom: Met deze route vaar je van Steenbergen via Tholen naar Bergen op Zoom. Meer onderweg aan om de verdedigingswerken van deze vestingsteden met eigen ogen te bekijken.
  • Vaarroute Willemstad: Beleef het oorlogsverleden met deze vaartocht langs verschillende forten in Numansdorp, Ooltgensplaat, Breda, Geertruidenberg en Klundert.
  • Vaarroute Geertruidenberg: Deze route brengt je via 's-Hertogenbosch, Heusden en Waalwijk weer terug naar Geertruidenberg. Een afwisselende tocht tussen rustige natuur en gezellige vestingsteden.
  • Vaarroute 's-Hertogenbosch: Via het Kanaal van Sint Andries, Woudrichem en Heusden ontdek je een van de meest strategische punten van Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.
  • Heen en weer 's-Hertogenbosch - Kraaijenbergse Plassen: Vaar langs Megen, Ravenstein en Grave, stap het verleden in en geniet van de Brabantse gezelligheid.

Jachthavens onderweg

Langs de vaarroutes zijn tal van jachthavens waar je als passant kunt aanmeren. Ook zijn er op veel plekken aanlegsteigers langs het water. De jachthavens bij de vestingsteden lichten we bij iedere route beknopt uit. Uitgebreide informatie van de voorzieningen in de havens kun je vinden in de app van Waterkaarten die je gratis zeven dagen kunt uitproberen. Daarin vind je ook telefoonnummers van havenmeesters, brug- en sluiswachters en nog heel veel meer praktische informatie. Bij de uitgelichte jachthavens staat of er in de nabijheid een supermarkt is en of er fietsen te huur zijn. 

Als je fietsen wilt huren is het verstandig deze van tevoren te reserveren. Dan weet je zeker dat je de tocht kunt maken die je hebt uitgestippeld.

Maak kennis met de fietsroutes

Voorbereiding en veiligheid

Het is belangrijk je goed voor te bereiden. Vooral als je nog niet veel ervaring hebt met varen. Je krijgt op sommige onderdelen van deze routes te maken met veel snelvarende beroepsvaart zoals bijvoorbeeld op de Waal en het Schelde-Rijnkanaal. Veiligheid voor de bemanningstaat altijd voorop. Veel nuttige informatie is te vinden op de website Varen doe je Samen. En ook als je al wat langer vaart vind je daar interessante informatie. 

Lees meer over veilig varen