Vaarroute Geertruidenberg

Geertruidenberg: het begin van het avontuur

Geertruidenberg heeft maar liefst vier haventjes dichtbij het historisch centrum waar je kunt aanleggen. De watersportverenigingen WSV Geertruidenberg en WSV De Donge hebben beide een flink voorzieningenniveau. 

De vaartocht begint in vestingstad Geertruidenberg. Vestingbouwer Menno van Coehoorn maakte in de 16e en 17e eeuw van deze ‘Sleutel van Holland’ een strategische plaats in de Zuiderwaterlinie om de Fransen te weren. Vandaag wordt de stad ook wel ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd. Je beleeft mooie plekken zoals de Geertruidskerk, Fort Lunet, vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Met diverse wandel- en fietsroutes ontdek je de omgeving; een oase van rust.  

Verder naar 's-Hertogenbosch

De route van Geertruidenberg naar Den Bosch is iets meer dan 100 kilometer lang, een tocht dus van meerdere dagen. Gelukkig zijn er onderweg genoeg mogelijkheden om aan te leggen.  
 

  • Vanuit Geertruidenberg vaar je in zuidwestelijke richting over de Donge. Daarna ga je in zuidelijke richting over het Wilhelminakanaal. Na ongeveer 5 kilometer kom je bij Oosterhout bij de aansluiting met het Markkanaal. Overnachten kan bij WSV Sluis 1.  
  • Vaar verder in zuidelijke richting via het Wilhelminakanaal. Het kanaal buigt na Sluis 1 naar het oosten af. Na zo’n 15 kilometer kom je bij Tilburg, waar je aan bakboordzijde de haven van de Tilburgse Watersportvereniging ziet.  
  • 30 kilometer verder op het Wilhelminakanaal vind je De Sonse Jachthaven.  
  • Vaar vanaf hier noordwaarts over de Zuid-Willemsvaart. De volgende passantenplaats op dit traject is WSV Veghel
  • Vanuit daar vaar je verder naar ’s-Hertogenbosch in het noorden. Neem het Máximakanaal en vaar na de sluis Empel de Maas op. Let op de vrachtvaart bij het opvaren van de Maas. Kijk hier voor tips om veilig te varen. Ga westwaarts de Maas af. Bij Hedel vind je aan stuurboordzijde nog een tweetal jachthavens: WSV ’t Stik en Jachtclub Hedel.  
  • Hierna vaar je verder via de Maas bakboord uit het Diezekanaal op waar je direct bij sluis Engelen uitkomt, die formeel de Henriëttesluis heet. Na de sluis vervolg je het Diezekanaal, vaar je de Ertveldplas over en kom je via de Dieze ‘s-Hertogenbosch binnen.   

In ’s-Hertogenbosch vind je vlak achter de spoorbrug passantenhaven WSV de Waterpoort. Passantenplaatsen bevinden zich achter de Havenbrug op de Dommel. Daarmee lig je naast het historisch centrum van de stad. Is je boot hoger dan de 3,20 meter? Overleg dan met de havenmeester.

In 's-Hertogenbosch

Vestingstad ’s-Hertogenbosch had tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam ‘Moerasdraak’. De stad was een van de sterkste schakels in de Spaanse omsingeling van de Republiek. Het drassige gebied rondom de stad maakte herovering praktisch onmogelijk. Prins Frederik Hendrik van Oranje polderde de natte gebieden in en pompte ze leeg. Zo sloot hij de stad af van het belangrijke water. Vanuit loopgraven kon hij met zijn leger ’s-Hertogenbosch onder vuur nemen en uiteindelijk innemen. Vandaag kun je met wandel- en fietsroutes dit stukje geschiedenis met eigen ogen zien. Of leer meer over de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van 1629 in het oudst bewaarde Kruithuis van Nederland. Hier vind je ook een Zuiderwaterlinie bezoekerscentrum. Na het verlaten van ‘s-Hertogenbosch vind je bij de monding van de Dieze in de Maas Fort Crèvecoeur, een van de meest functionele monumenten van ’s-Hertogenbosch. Tegenwoordig dient dit fort namelijk als militair depot en oefenterrein. 

Verder naar Heusden

Vaar vanuit ‘s-Hertogenbosch terug over de Dieze en het Diezekanaal naar de Maas. Daar ga je bakboord uit naar het westen. Na een tocht van maar 7 kilometer en een paar ruime bochten kom je aan bij Heusden.   

Je kunt hier kiezen voor de Rijksvluchthaven met Jachthaven de Wiel, WSV Heusden of voor de Industriehaven met Maritiem Centrum Heusden. In de Rijksvluchthaven lig je direct onder de vestingmuren van de stad.  

Het is tijd om vestingstad Heusden te ontdekken. Deze stad liep eeuwenlang voorop: ze ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij restauraties is veel van het oude Heusden vandaag nog te bewonderen. Bezoek het Gouverneurshuis, beklim de vestingwerken of ontdek de vele leuke winkels en restaurants. 

Terug naar Geertruidenberg via Waalwijk

Vanuit de havenkom ga je weer verder naar het westen. Vanaf hier heet het water Bergsche Maas. Onderweg passeer je nog WSV de Bergse Maas bij Waalwijk voordat je na zo’n 20 kilometer weer arriveert bij vertrekpunt Geertruidenberg.  

Maak zeker een laatste stop in Waalwijk. Een laaggelegen gebied dat om die reden een van de vele inundatiegebieden was. In het buitengebied, de Baardwijksche Overlaat, ontdek je prachtige wandelroutes en leer je meer over de roemrijke geschiedenis. Bijvoorbeeld over de schoen- en leerindustrie in het Schoenenkwartier