Het verloren gewaande kasteel van Geertruidenberg
Lange tijd werd het kasteel van Geertruidenberg verloren gewaand. Jarenlang onderzoek door de lokale historicus Bas Zijlmans leidde tot het vaststellen van de kasteellocatie en veel kennis over het kasteel.
Het kasteel van Geertruidenberg
Het kasteel is een van de vroegste voorbeelden van een landsheerlijk – in dit geval Hollands – grenskasteel met het hertogdom Brabant. Het was bijzonder groot (60 bij 45 meter), dubbel omgracht en had een klassieke, rechthoekige plattegrond met vier zware hoektorens. Het was in de middeleeuwen het belangrijkste militaire steunpunt van de stad Geertruidenberg.
Het kasteel heeft grote belegeringen doorstaan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten (1351-1352 en 1420). Na de gedeeltelijke verwoesting in 1420, werd het kasteel herbouwd, maar het zou nooit meer de grandeur van weleer bereiken. Eind 15e eeuw was het door de roerige tijden vervallen tot ruïne. Tussen 1525 en 1547 werden de resten van het kasteel afgebroken.
Het kasteel weer beleefbaar gemaakt
In 2021 is een kasteelmuur gebouwd in het plantsoen aan het Wilhelminaplein te Geertruidenberg om de ter plaatse onder de grond liggende oostelijke muur van het middeleeuwse kasteel beleefbaar te maken. De bouw kon plaatsvinden dankzij de financiële steun en medewerking van provincie Noord-Brabant, gemeente Geertruidenberg, lokale bedrijven en particulieren.
Ontdek in de buurt
-
Geertruidenberg
-
Fort Lunet aan de Donge
-
Arsenaal St Gertrudis
-
Bolwerken en Kruithuis