Fort Henricus Steenbergen

Fort Henricus, een flinke jongen

Er konden wel 450 soldaten in Fort Henricus in Steenbergen. Met 11,5 hectare was deze Hendrik een van de grootste forten in het Zuidwesten van de Republiek der Nederlanden! Fort Henricus wordt opgeknapt, zodat wandelaars en watersporters er kunnen rondneuzen en ontspannen. Wandelen in Steenbergen is heerlijk namelijk!

Stop het kanonnenvuur bij fort Henricus in Steenbergen

Een speelbal tussen de Spaanse troepen en de Staatsen, dat was Steenbergen. Keer op keer werd het vestingstadje veroverd en geplunderd. Tot 1627, want vanaf toen beschermde Fort Henricus in Steenbergen de haven en de sluis. Die sluis was belangrijk voor de inundatie. De hoornwerken, bastions en gracht van Fort Henricus maakten Steenbergen een onneembare vesting. In 1809 zette Napoleon zijn kanonnen voor het laatst klaar, uit angst voor een Britse invasie. Kort erna werd fort Henricus afgebroken.

 

Terug naar oude tijden met fort Henricus

In 2017 kreeg Natuurmonumenten subsidie van de provincie Noord-Brabant om Fort Henricus te reconstrueren. Naar verwachting worden de werkzaamheden afgerond in de tweede helft van 2018. Na de opknapbeurt kun je over de gracht naar het fort wandelen in Steenbergen. Beklim de uitkijktoren, en kijk uit over de polders en kerktorens. Een historisch panoramabeeld laat zien hoe het vroeger was.

 

Bezoek het voormalig fort Henricus

Ontdek in de buurt

Steenbergen

Bergen op Zoom

Fort de Roovere

Fort de Hel