Lancering boek 'Reconstructie van een linie'

Op 18 juli 1602 komt Maurits van Nassau met een leger van 23.000 man aan bij de vestingstad Grave, die dan in handen is van een Spaans garnizoen. Hij geeft opdracht om zo snel mogelijk een omsingelingslinie, een zogenoemde circumvallatielinie, rondom de stad aan te leggen. Deze linie moet ervoor zorgen dat de stad niet bevoorraad kan worden en vooral dat een Spaans leger, die de stad wil ontzetten, tegengehouden wordt. De linie, een aarden wal van 2 m hoog, ligt aan de Brabantse en aan de Gelderse kant van de rivier de Maas en is circa 25 km lang.

Dat Spaanse leger arriveert op 8 augustus 1602 bij Cuijk-Groot Linden. De linie is dan al een paar dagen klaar en Maurits kan de vijand succesvol tegenhouden. Op 20 september 1602 verovert Maurits de stad Grave.

In augustus 2020 vindt de auteur het spoor van een eerste redoute (wachtpost) in de uiterwaarden van Overasselt. In dit boek beschrijft hij de zoektocht naar de circumvallatielinie aan de Gelderse kant van de Maas. Deze linie liep van halverwege Heumen-Overasselt, door Overasselt en Nederasselt tot aan Balgoij/Keent en was 11 km lang. De linie telde 27 redoutes en buiten deze linie lagen nog 3 extra schansen ter verdediging van de linie.

De auteur Frank Oerlemans heeft met behulp van een kaart van de linie uit 1602, een dagboek uit die tijd en moderne hulpmiddelen als satellietopnamen en het Actuele Hoogtebestand Nederland (AHN) een deel van de linie weer op kunnen sporen. In de linie zijn 12 van de 27 sporen van redoutes (en een hoornwerk) teruggevonden. Hij heeft twee schansen buiten de linie kunnen traceren.

Frank Oerlemans, Reconstructie van een linie. De circumvallatielinie van Maurits rond de stad Grave in 1602 van Heumen, Overasselt en Nederasselt tot Balgoij/Keent Erfgoedplatform Gemeente Heumen, Erfgoedreeks dl. 7, 2021, 86 p., geïllustreerd, ISBN 978-90-825728-7-2, prijs € 17.50

Dit boek is verkrijgbaar bij: ReadShop in Malden, Drogisterij en Kado Lucy van Langen in Overasselt en via https://erfgoedheumen.nl/bestel.php