Bezoek de Gruyterfabriek per boot

| 's-Hertogenbosch

Een steiger en trap aan de Industriehaven maken de Gruyterfabriek weer bereikbaar vanaf het water. Je kunt ernaartoe varen vanaf het Bolwerk Sint Jan. Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch gaf opdracht voor het project. De officiële opening was op vrijdag 25 mei.

De nieuwe trap en steiger zijn een ontwerp van Martien van Osch (bureau OSLO, Berlicum). Groepsrondleidingen door De Gruyterfabriek met een vaararrangement zijn te boeken via de reserveringslijn: 0900-20 20 178.

Bedrijvigheid

Vroeger was hier aan de kade veel bedrijvigheid. Hier draaiden de kranen, werden schepen gelost en vond overslag van goederen plaats. De bedrijvigheid in de voormalige fabriek is weer helemaal terug. Ruim 165 ondernemers huren het 54.000m2 grote bedrijfsverzamelgebouw. De herbestemming van de fabriek trekt veel (inter)nationale belangstelling. Voor de ontvangst en rondleiding van groepen vond eigenaar BIM Vastgoed een partner: de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Een groep vrijwilligers kreeg een opleiding tot gids industrieel erfgoed.

Steiger, gas- en volthuisje

Op de kade, vrijstaand van het fabriekscomplex, staan twee markante gebouwtjes: het Gas- en het Volthuisje. Beide gebouwen zijn gerenoveerd en het Volthuisje is nu een inspirerende plek voor ontvangsten (ca. 50 personen). Brasserie de Gruyterfabriek voert het beheer en de reserveringen.

copyright foto: Marc Brink - Brabants Dagblad