Nieuwe WaterWeetjesWandeling in Heusden

| 's-Hertogenbosch

Waterschap Aa en Maas ontwikkelde, i.s.m. het Heusdens Buro voor Toerisme en gemeente Heusden, een WaterWeetjesWandeling. De wandeling neemt je mee langs historische objecten in de vestingstad waarbij een accent ligt op water.

De WaterWeetjesWandeling is zo'n 3,5 kilometer lang en gaat door de historische binnenstad van Heusden. Er zijn in totaal 15 routepunten benoemd, waarvan de meeste een directe link hebben met het werk van het waterschap. Zo wordt bij de Veerpoort, de Wiel en de Wijkse Poort ingegaan op de veilige en sterke dijken.

Schandpaal
Ook verhalen over de afwatering van het gebied en het graven van de Bergsche Maas, als blijvende oplossing tegen wateroverlast, komen aan bod. De wandeling gaat ook langs de oude grenspaal (de Kaak) van het vroeger geheten ‘heemraadschap’. Deze paal markeerde niet alleen het werkgebied, maar werd ook ingezet als schandpaal: degenen die niet aan de waterschapsverplichtingen hadden voldaan, werden aan de paal vastgeketend (aan de kaak gesteld).

Praktisch

De wandeling is een handig uitklapkaartje waar 15 routepunten in worden benoemd en is gratis verkrijgbaar bij het het Heusdens Buro voor Toerisme. Je kan de wandeling ook online downloaden.