Verbindend vlonderpad over Stads Aa

Donderdagochtend 31 augustus is het vlonderpad over de Stads Aa officieel geopend. Hiermee is ‘s-Hertogenbosch een recreatieve wandelroute langs het water rijker, waar beleving van de natuur, het water en de cultuurhistorie bij elkaar komen.

Het pad begint bij de vestingwerken ten noorden van de Bartenbrug, gaat onder de brug door en loopt helemaal door tot aan de betonnen trap aan de Acaciasingel. De vlonder werd feestelijk geopend door wethouder Marianne van der Sloot, gedeputeerde Stijn Smeulders namens provincie Noord-Brabant en dijkgraaf Mario Jacobs van het waterschap Aa en Maas. 

“Door het vlonderpad kan er gewandeld worden langs een groot deel van de Aa. Het biedt uitzicht op de historische vestingwerken van de stad en geeft de mogelijkheid om van nabij de unieke natuurwaarden van de rivier te beleven. Het vlonderpad staat symbool voor verbinding. Verbinding tussen oud en nieuw, verbinding tussen stad en natuur, verbinding door ontmoeting op het water” aldus wethouder Van der Sloot.  

Onze gemeente was na 1629 onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Deze verdedigingslinie in Noord-Brabant lag in een van de meest bedreigde delen van het land. Om die reden moest ’s-Hertogenbosch een sterke vestingstad blijven. In 2021 is een stuk vestingwerk achter het complex aan het Hinthamerbolwerk gerestaureerd. Het hoekstuk, genaamd de Halve Maan, is opgeknapt en teruggebracht in zijn oude staat. Een bijzonder stukje erfgoed tussen de wijken Barten en Hinthamerpoort dat lang verborgen zat onder het groen en wat nu goed te zien is vanaf de vlonder. 

Het vlonderpad volgt de route van en naar de toegangspoort voor recreatie en natuur bij de Zandvang. Deze plek fungeert als de natuurlijke ingang voor zowel recreanten als voor de flora en fauna van zowel de stad als het omliggende gebied.

De realisatie van de vlonder over de Stads Aa is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas.