Grote plannen tijdens Europees Erfgoedjaar 2018

| Over de linie

2018 is het jaar van het Europees Erfgoed. Een belangrijk jaar dus voor de Zuiderwaterlinie. En we hebben grote plannen!

In maart opent de welbekende Pompejustoren op Fort de Roovere, gevolgd door een waterspeelplaats later dit jaar. In mei openen we het Lange Afstand Wandelpad, zodat iedereen wandelend of fietsend de linie van Bergen op Zoom tot Grave kan afleggen. Ook het succesvolle Zuiderwaterliniefestival van vorig jaar krijgt een tweede editie!

Themamaand water

In maart staan alle activiteiten van het Europees Erfgoedjaar in het teken van water. Nederland heeft zijn economische sterke positie binnen Europa te danken aan het water. We vormden visserij, scheepsbouw en handel om tot succesvolle businessmodellen, waaraan ons rijke erfgoed ons ook vandaag nog herinnert.

Ook binnen de Zuiderwaterlinie is water, uiteraard, een heel belangrijke factor. Zonder water zou de waterlinie immers niet bestaan! Nederland ligt onder de zeespiegel. Daardoor is water vaak onze vijand, maar óók onze vriend. Soms komen overstromingen juist heel handig uit, zeker wanneer je het water letterlijk in de juiste banen kunt leiden. Door stukken land gecontroleerd onder water te zetten, waren we vijanden vaak te slim af. 

Ook vandaag speelt water nog altijd een grote rol in de linie, denk maar aan inundatiepunt de Blauwe Sluis en sluizencomplex Benedensas in Steenbergen, de Baardwijkse Overlaat in Waalwijk, de Elshoutse zeedijk bij Heusden, het natuurgebied rondom de Diezemoning in 's-Hertogenbosch en nog zo veel meer!

Benieuwd naar meer?

Blijf op de hoogte van de leukste evenementen en activiteiten, en volg ons op Facebook of schrijf je in op de nieuwsbrief! En op deze website vind je meer informatie over het Europees Erfgoedjaar.