Russische tv-ploeg bezoekt de Zuiderwaterlinie

| Over de linie

Op woensdag 21 februari 2018 kreeg de Zuiderwaterlinie internationaal bezoek. Een Russische tv-ploeg bezocht vestingsteden Heusden en Willemstad ter voorbereiding van de opnames voor een documentaire.

Het Oud-Nederlandse vestingstelsel was vroeger bekend tot ver buiten Nederland. Zo diende het stelsel als voorbeeld voor de Russische stad Rostov Veliki. Tsaar Michael Fjodorovitsch Romanov gaf de opdracht om een vesting te bouwen volgens de principes van de Nederlandse vestingen van de 17e eeuw. Vandaag zijn de sporen van zulke voormalige vestingen nog steeds goed te zien of zelfs gereconstrueerd in de Zuiderwaterlinie.

De Russische filmmakers Anton Polevoda en Ivan Sidelnikov werken aan een tv-documentaire over het Oud-Nederlandse vestingstelsel. Daarvoor zijn er ook opnames gepland in de Zuiderwaterlinie. Ter voorbereiding van de opnames kwamen de filmmakers al een kijkje nemen in de vestingsteden Heusden en Willemstad.

In mei komt de Russische delegatie terug. Dan zijn de echte filmopnames in Heusden en Willemstad én enkele interviews met kenners gepland.

De Russische filmploeg wordt begeleid over de vestingwallen van Heusden