Terugblik erfgoedcafé 27 maart 2024

Op woensdag 27 maart vond het eerste liniebrede erfgoedcafé van dit jaar plaats in Waalwijk. Zo'n 50 erfgoedliefhebbers kwamen vanuit de gehele Zuiderwaterlinie samen om te worden bijgepraat over het laatste onderzoeksnieuws vanuit de Alliantie Zuiderwaterlinie.

Coördinator onderzoek Stef Koenis blikte terug op zijn kennismakingsfietstochten door de linie en presenteerde zijn voorstel voor een liniebreed onderzoeksproject over inkwartieringen. Klik hier om het onderzoeksvoorstel te bekijken. Met dit project wil de Alliantie Zuiderwaterlinie laten zien dat de Zuiderwaterlinie meer is dan militair-strategisch erfgoed en ook inzetten op persoonlijke verhalen om het verhaal van de Zuiderwaterlinie te vertellen. In april stellen we een onderzoeksgroep samen met een aantal geïnteresseerde onderzoekers. Het plan is om een jaar lang bezig te zijn met onderzoek en om eind volgend jaar een boek uit te brengen. Daarnaast willen we de onderzoeksresultaten uitdragen via onder andere een podcast en storytelling. 

Na deze presentatie gaf Jan van Oudheusden een lezing over de gebeurtenissen in de Langstraat in 1625. Vervolgens gaf hij samen met Piet de Jongh een rondleiding langs een aantal bezienswaardigheden in Waalwijk. Bij terugkomst gaf Kees van der Heijden een gastlezing over zijn boek ‘Verdwenen tentenstad op de hei’. Dit boek gaat over het tentenkamp dat in de periode van de Belgische afscheiding (1830 – 1839) elke zomer bij Rijen op de hei lag. Tot slot presenteerde Rob Hopstaken het gloednieuwe, door de Legendejagers ontworpen Zuiderwaterlinie bordspel, dat zelfs al een eerste keer gespeeld werd.

We kijken terug op een inspirerende middag en hopen de liniebouwers weer te zien op het volgende erfgoedcafé!