Tweede Zuiderwaterlinie Erfgoedcafé in Willemstad

Op vrijdag 22 maart 2019 was het tweede Zuiderwaterlinie Erfgoedcafé, georganiseerd door de Alliantie Zuiderwaterlinie i.s.m. Erfgoed Brabant en het Mauritshuis in Willemstad.

Het thema van deze tweede bijeenkomst was ‘De Erfgoedvisie’, waarin de totstandkoming van een beleidsmatig linieperspectief onder de aandacht werd gebracht. Een ontzettend belangrijke stap in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie, waarin ook heemkundigen een groot aandeel hebben.

Spreker was erfgoeddeskundige Jos Cuypers. Hij heeft in opdracht van de Alliantie Zuiderwaterlinie en partners een conceptversie van de Erfgoedvisie geschreven. Dit visiedocument maakt een belangrijk onderdeel uit van de Langetermijnvisie van de Zuiderwaterlinie, waar op dit moment ook de laatste hand aan wordt gelegd.

Daarna verzamelden de aanwezige historici zich rond een groot Zuiderwaterlinietafelkleed, met daarop de gehele linie en aanknopingspunten/conclusies van de vorige bijeenkomst. Rondom dit doek gingen de historici met elkaar in gesprek over samenwerking en toekomstig onderzoek naar de linie.

Tot slot werden er afspraken gemaakt voor de volgende bijeenkomst, die aankomende zomer plaatsvindt op een nieuwe Zuiderwaterlinielocatie.