De Waterschans is klaar

| Bergen op Zoom

De Waterschans is klaar en toegankelijk voor publiek. Zaterdag 22 juni was de officiële opening. Je kan nu wandelen langs de vroegere oesterputten. De terre van het fort is bereikbaar gemaakt via een brug en een doorgang in de omwalling. 

De Waterschans (1584) diende als verdedigingswerk en huisvesting van zo’n 300 tot 400 soldaten. De schans was later vooral bekend als oesterkwekerij en kreeftenpark.

Oesterputten

Het gebied is de afgelopen jaren gereconstrueerd volgens tekeningen van rond 1880. Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden kwamen oesterputten uit de 19e eeuw tevoorschijn. Deze zijn met de reconstructie weer zichtbaar gemaakt, er loopt een wandelpad langs. Het oostelijk stuk dam is benut om vanaf de buitenwal naar de terre van het fort te wandelen. Dit kan via een burg en een doorgang in de omwalling van het fort. Ook dit fort is heel herkenbaar voor de West Brabantse Waterlinie: het lijkt op het Ravelijn, Fort de Roovere, Fort Henricus en Beneden-Sas.

Rondje Binnenschelde

Met het herstel van het Havenkanaal en de Waterschans is ook het rondje Binnenschelde af, met een verhard fiets- en wandelpad. Het herstel van de Waterschans maakt deel uit van de West Brabantse Waterlinie en valt onder Landschappen van Allure. De provincie heeft substantieel bijgedragen in deze restauratie.

Foto: gemeente Bergen op Zoom