Expeditie Zuiderwaterlinie eindigt bij begin: in Tholen!

Met het heerlijke (na)zomerweer is september een uitstekende maand om de wandeltochten van Expeditie Zuiderwaterlinie te verkennen. Wandelaars die in de voetsporen van Menno van Coehoorn willen treden, kunnen op stap in Sint-Michielsgestel, Waalwijk en Lith. Maar ook in het mooie Zeeuwse Tholen. Op 30 september 2023 eindigt het wandelevenement daar, op de plaats waar ooit de Zuiderwaterlinie begon.

Menno van Coehoorn

Wandelevenement Expeditie Zuiderwaterlinie beslaat deze september 4 wandeltochten, geïnspireerd door Menno van Coehoorn. Dit jaar is het 325 jaar geleden dat deze strateeg en vestingbouwer een inspectiereis aflegde van Brabant tot Zeeland, langs wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie. De laatste Expeditietocht op 30 september, gaat van start in Tholen. Wandelaars kunnen kiezen voor de Stadsexpeditie met gids (2 km), de Stad en Lande Expeditie (7,5 km) of de Oester Expeditie (15 km). De expeditie begint met een concert van Koperensemble Avancement. Deelname is gratis. Mensen die vooraf inschrijven, ontvangen na afloop een gratis consumptie en een boekje over de Eendrachtlinie. Voor de deelnemers is er onderweg ook een culinaire verrassing. Inschrijven kan via www.zuiderwaterlinie.nl/expeditie2023.  

 

Linie van de Eendracht

De Zuiderwaterlinie loopt door het Zuiden van Nederland en is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. De stad Tholen is in de 13e eeuw ontstaan bij een tol aan de Eendracht, de rivier tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. De Linie van de Eendracht is een van de oudste verdedigingslinies van Nederland. Het doel was het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van de Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant. De voormalige Thoolse stadswallen hebben nog steeds de kenmerkende stervorm rondom de stad. Ook het Middeleeuwse stratenpatroon is nog steeds zichtbaar. Waar de historische contouren van Tholen zo zichtbaar zijn, zo subtiel liggen ze in de nabijgelegen verdronken stad Reymerswael verscholen (de langste route leidt de wandelaars naar deze verdronken stad). Een Zeeuwse parel langs de Brabantse Wal. Hier, op de grens tussen zoet en zout water, begint de Zuiderwaterlinie.