Kasteel van Wouw sluit aan bij Alliantie Zuiderwaterlinie

De gemeente Roosendaal is met de dorpskern Wouw, en daarmee ook het Kasteel van Wouw, toegetreden tot de Alliantie Zuiderwaterlinie. Samen met de bestaande partners van de Alliantie willen wij ons graag inzetten voor de doelen en ambities om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Met het Kasteel van Wouw als belangrijkste bezienswaardigheid, wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verder verrijkt en kan dit deel van de linie nog beter zichtbaar en beleefbaar gemaakt worden.

De Zuiderwaterlinie en het Kasteel van Wouw

Rond de zestiende eeuw gingen onder meer Karel de Vijfde, Erasmus en Filips de Tweede langs in het Kasteel van Wouw. Het waren de hoogtijdagen voor het kasteel. Tot voor kort was er van het kasteel echter niets meer te zien. De eeuwenoude muren van deze burcht zaten jarenlang verstopt in de grond. Maar, met het restaureren van de muren en het terugbrengen van de slotgracht hebben vrijwilligers het kasteel nieuw leven ingeblazen. Dankzij hun inzet is een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie weer zichtbaar.

Gedeputeerde Jos van der Horst, tevens voorzitter van de Alliantie Zuiderwaterlinie: “De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun omgeving, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Deze historische waterlinie loopt over de grens van noord en zuid Nederland en speelt sinds jaar en dag een rol van betekenis in sociaal, economisch, landschappelijk en cultureel opzicht voor de gehele Provincie Noord-Brabant. We zijn trots op deze parels in de provincie en zijn dan ook blij dat we er een parel aan toe kunnen voegen met het Kasteel van Wouw.”

De West Brabantse Waterlinie

De gemeente Roosendaal sluit zich nu aan bij de Alliantie Zuiderwaterlinie en wil zich graag mede inzetten om de doelen en ambities van de alliantie te realiseren. Die doelen zijn: (1) collectief geheugen ontsluiten, (2) bijdragen aan de regionale economie en top in erfgoedtoerisme en (3) kwaliteit van de leefomgeving bevorderen. 

Wethouder Arwen van Gestel: “Samen met de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen maakt gemeente Roosendaal deel uit van de West Brabantse Waterlinie. Gezamenlijk hebben we een duidelijke ambitie: de verschillende elementen van de Zuiderwaterlinie, samen met ander erfgoed, uitbouwen tot een samenhangend cultuurhistorisch netwerk. De West Brabantse Waterlinie moet herkenbaar zijn als één geheel. Met de toevoeging van het gerestaureerde kasteel van Wouw, groeit het cultuurhistorische netwerk en kunnen de lokale verhalen nog beter verteld worden.”