400 jaar Mauritshuis trapt 4 juni af met een verjaardagsfeestje

In 2023 bestaat het Mauritshuis 400 jaar. Met verschillende activiteiten door het jaar heen wordt aandacht gegeven aan deze feestelijke gebeurtenis. Op 4 juni vindt de aftrap plaats, het verjaardagsfeestje van het Mauritshuis. In een informele setting krijgt Willemstad tussen 12.00-14.00 uur de gelegenheid om op verjaardagsvisite te komen

Koffie, thee en natuurlijk taart. Het Mauritshuis is echt jarig. Wethouder Dingemans snijdt om 12.30 uur de taart aan. Voor de kinderen zijn er spelletjes en een speurtocht en voor de liefhebbers een lezing van schrijfster Thera Coppens over het leven van Prins Maurits. Het feestje wordt opgeluisterd door muziek van Duo Mais.

 

Duo Mais

MAIS is een akoestisch coverduo van de Schiedamse zanger/gitarist Istvan Ouborg en de Willemstadse contrabassist Maurits Malherbe. Bekend van vele optredens bij Anno 1610, Fort Sabina en Fort de Hel. Het publiek staat verbaasd hoe vol en warm dit coverduo kan klinken. In de stijl ‘unplugged' & ‘singer-songwriter’. Het geheim: een goede zanger die tevens een superstrakke gitarist is + een ritmische groevende contrabassist. Het brede repertoire bestaat uit liedjes die jong en oud aanspreken, van The Doors tot aan Ed Sheeran, van CCR tot aan Avicci. Bekende liedjes in een eigen 'akoestische' versie.

 

Lezing schrijfster Thera Coppens

Aan de hand van powerpointbeelden van portretten, kastelen en gravures schetst Coppens een breed beeld van het leven van Prins Maurits. Het is een fascinerende persoonlijkheid die zijn hele leven wijdde aan de voortzetting van de strijd van zijn beroemde vader, Willem van Oranje. Deze moest zijn moedig optreden in 1584 met de dood door de kogel bekopen.

Maurits stierf na vele riskante veldtochten tenslotte in 1625 in zijn eigen bed, waar hij door portretschilders werd vereeuwigd.

Thera Coppens belicht in haar lezing ook het privéleven van de prins waarin zijn moeder Anna van Saksen, zijn vriendin Margaretha van Mechelen en haar drie bastaardzonen Lodewijk, Willem en Maurits plus de vijf andere minnaressen met hun kinderen een rol spelen.  

Thera Coppens is gespecialiseerd in boeken en artikelen over geschiedenis en kunst. Deze uitgaven zijn gebaseerd op archiefonderzoek in binnen – en buitenland. In 2019 ontving ze hiervoor de Marnixprijs op Kasteel Marnix van Sint Aldegonde.

 

Tickets

Kaartjes voor de lezing ad € 7,50 (inclusief koffie/thee in de pauze), zijn verkrijgbaar bij boekhandel Het Rozemarijntje, Heemkundekring De Willemstad en op 4 juni tussen 12.00 – 13.15 bij het Mauritshuis zelf. Let wel op: beperkte beschikbaarheid en vol=vol!

 

Mogelijk gemaakt door

Heemkundekring De Willemstad, Stichting Cultuur Moerdijk en inwoners zetten zich in om de activiteiten door en voor inwoners van Willemstad mogelijk te maken.