(Be)Leefbare Schelde

De Alliantie Zuiderwaterlinie gaat samen met de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen het erfgoed in West-Brabant en Zeeland nog beter zichtbaar en beleefbaar maken. Dankzij de toekenning van een subsidie van het Europese programma ‘Interreg Vlaanderen-Nederland’ gaat de uitvoering van de projecten ‘Linie van de Eendracht’, ‘Markiezenhof’ en ‘Verdronken stad Reymerswael’ officieel van start. Deze drie projecten vallen binnen het overkoepelende programma (Be)Leefbare Schelde en hebben één verbindend element: de Zuiderwaterlinie. 

Linie van de Eendracht: belevingsobjecten en -routes

De Linie van de Eendracht werd vanaf 1578 aangelegd als eerste echte waterlinie van Nederland. De linie moest Zeeland, en in het bijzonder vestingstad Tholen, tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschermen tegen een aanval van Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant.  

Het project ‘Linie van de Eendracht’ zet deze oude waterlinie weer letterlijk op de kaart met verschillende belevingsroutes en -objecten. Die belevingsobjecten maken elk op een andere manier een stukje van de linie zichtbaar in het landschap. Naar verwachting fietsen of wandelen in 2026 de eerste bezoekers de belevingsroutes. 

Markiezenhof: bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie

In de Markiezenhof in Bergen op Zoom worden al jaren talloze verhaallijnen uit de regio verteld. Het project ‘Markiezenhof’ voegt daar de komende jaren verschillende elementen aan toe, waaronder verhalen over (last en lust van) water, geologie en klimaat. Daarnaast wordt een deel van de Markiezenhof ontwikkeld tot bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie die mogelijk één van de zes entreepunten van Geopark Schelde Delta wordt (op voorwaarde dat de Schelde Delta in het voorjaar van 2024 de status UNESCO Global Geopark krijgt). Naar verwachting kunnen bezoekers vanaf medio 2026 de nieuwe verhalen en het bezoekerscentrum bezoeken. 

Verdronken stad Reymerswael: verdronken dorpen weer zichtbaar

De stad Reymerswael is het meest sprekende voorbeeld van het fenomeen van verdronken dorpen en steden. Het is de enige middeleeuwse Nederlandse stad die in zee is verdwenen. Ooit was het de derde stad van Zeeland voordat deze definitief ten onder ging in 1631. In 2017 zijn de gronden, waar vroeger de stad heeft gelegen, aangewezen tot archeologisch Rijksmonument.  

Het project ‘Verdronken stad Reymerswael’ draait om het vertellen en zichtbaar maken van de verhalen over de ondergang van de stad. Bezoekers en bewoners kunnen naar verwachting vanaf 2026 deze nieuwe beleving ervaren

Partners