Zaterdag 14 september: Ooltgensplaat

Het verhaal van de Zuiderwaterlinie houdt niet op bij de Noord-Brabantse grens, maar reikt verder. De Zuid-Hollandse verdedigingswerken laten zien dat de linie niet alleen landlegers uit het zuiden kon stoppen, maar ook aanvallen vanuit zee bemoeilijkte. 

De Stelling van Willemstad had honderden jaren lang de taak om de zeearmen die toegang boden tot Holland te verdedigen. Rondom Willemstad liggen vijf forten, een open kring aan het water. Twee liggen er in Zuid-Holland en drie in Brabant. Tot de Stelling van Willemstad behoren Fort Prins Frederik (Ooltgensplaat), Fort de Hel (Willemstad), Fort Bovensluis (Willemstad), Fort Sabina (Heijningen), Fort Buitensluis (Numansdorp) en de vestingen Willemstad en Klundert.  

In Ooltgensplaat, op Goeree-Overflakkee, staat Fort Prins Frederik. In de Spaanse tijd was aan het water bij Ooltgensplaat al een aarden verdedigingswerk te vinden. Later is dat versterkt tot kustbatterij. Er werden tevens drie redoutes gebouwd rondom Ooltgensplaat. Dit zijn aarden veldschansen omgeven door een gracht. Ooltgensplaat en het omliggende cultuurlandschap – met eeuwenoude dijken en kreken – vormen samen een ware erfgoedparel. Een beetje verborgen, maar de moeite van het ontdekken meer dan waard.

Klik hier om je aan te melden

Download het gpx-bestand