Boerenschans

Schans in Vlijmen: de boerenschans

Frederik Hendrik liet in 1629 1500 Betuwse boeren aanrukken voor de bouw van de linie rond ‘s-Hertogenbosch. 1 van de 9 schansen was een fikse schans in Vlijmen, een strategisch belangrijke plek. Het graafwerk was in 3 weken gepiept; de historische impact bleek gigantisch.

Op de knieën voor Frederik Hendrik

De Boerenschans was 1 van de grootste van de 9 schansen om Den Bosch en was ongeveer 575 meter lang en 340 meter breed. Samen vormden de 9 schansen een 50 kilometer lange linie waarmee Frederik Hendrik de stad op de knieën wilde dwingen. En dat lukte: binnen 5 maanden capituleerden de Spanjaarden. Zo was de schans in Vlijmen onderdeel van een belangrijk keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. 's Hertogenbosch was immers van groot belang: voor de Staatse troepen de doorgang naar het zuiden en voor de Spanjaarden een knooppunt naar het noorden.

Onderdeel van Linie 1629

Het heden en de toekomst van de schans in Vlijmen

De Boerenschans ligt in de regio 's Hertogenbosch - Heusen, ter hoogte van zorgboerderij De Locatie Vlijmen Dit is tevens de plek waar nu het verkeer van de A59 afslaat richting het ziekenhuis. Als het droog is, zijn de schanscontouren nog steeds zichtbaar voor wie goed zoekt: de vegetatie is er groener door de sloten die er toen zijn gegraven. Gemeente Heusen wil de schans in Vlijmen voor iederéén weer duidelijk herkenbaar maken in het landschap. Er zijn plannen voor herstel.

Volg de fietsroute

Ontdek in de buurt