Het Kampement van Pynssen

Soldaten die sporen nalieten

Het gehucht Deuteren vormde in 1629 een eiland in een soort binnenzee. Daar lag het kampement van Pynssen. Het was een flinke: wel 2500 man voetvolk was er gelegerd. In weer en wind. Wie goed kijkt, vindt nog steeds de sporen van het kamp in het landschap.

Komt er al wat aan?

Bij zo’n kampement is het natuurlijk belangrijk dat je de omgeving goed in de gaten houdt. Soldaten op twee uitkijkposten moesten daarvoor zorgen. Je ziet in het landschap nog steeds twee ‘donken’ liggen: heuveltjes waar vroeger redoutes (uitkijktorens) op stonden. De ene stond aan de overkant van de weg en de andere bij de ingang van het volkstuinencomplex.

Onderdeel van Linie 1629

Speuren naar het verleden

Als je een kaart uit 1629 bekijkt, dan zie je dat er nogal wat veranderd is. Waar nu de volkstuinen zijn, stond vroeger een kerkje. En waar de volkstuinen ophouden, lag toen de Schans van Deuteren. Soms kun je een landschap lezen als een geschiedenisboek. Dat kan ook hier. Want die schans is soms nog zichtbaar in het landschap. Ook kun je de lijn van de linie soms nog ontdekken: langs de Vlijmenseweg zie je dan een groene lijn.

Volg de fietsroute

Ontdek in de buurt