Inundatiegebied Het Laag

Halstersch Laag en Oudlands Laag: Natte natuurparel in Steenbergen

Het Laag is een natuurgebied vlakbij Bergen op Zoom, ten zuiden van vestingstad Steenbergen. Het bestaat uit vier delen: het Halstersch Laag, het Oudlands Laag, Verdonken Aanwas en Het verdonken Westland. Generaties lang werd het gebruikt als inundatiegebied. Nu kun je fietsen bij Steenbergen door de natuur en wandelen langs sporen uit het verleden.

Knokpartijen onder NAP

Er werd hier turf gestoken. Een deel van De Ligne, de vaart die ze vroeger gebruikten om de turf te vervoeren, is nog steeds te zien. Door al dat gegraaf liggen het Halstersch Laag en Oudlands Laag flink onder NAP. Het Halstersch Laag en Oudlands Laag waren onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Als de vijand naderde, kon men het gebied onder water zetten. Zo stonden het Halstersch Laag en Oudlands Laag tijdens de Tachtigjarige Oorlog twintig jaar blank. Later, bij het beleg van Bergen op Zoom in 1747, probeerden ze met het water de Fransen te stoppen. 

Natte voeten in het natuurgebied bij Bergen op Zoom

Tegenwoordig bieden het Halstersch Laag en Oudlands Laag een afwisselend landschap vol loofbos, weide, akkers en houtwallen. De vari√ęteit is te danken aan de ligging: bovenop de Naad van Brabant, de overgang tussen zand- en kleigrond. Kwelwater (grondwater van goede kwaliteit) komt hier aan de oppervlakte, en dat is goed voor de groei van zeldzame planten. Vogelaars kunnen hun hart ophalen aan broedvogels zoals de wulp, grutto en kievit. Het is heerlijk wandelen bij vestingstad Steenbergen door de natuur, maar vergeet je laarzen niet! Vooral het Halstersch Laag zorgt nog steeds voor natte voeten.

Bezoek de Blauwe Sluis

Ontdek in de buurt