Kampement Reek van Frederik Hendrik, 1639

‘Den 9 Augusti 1639 te Reeck’

Balthasar Floriszoon van Berkenrode zette het dorpje Reek op de kaart. Letterlijk. Deze kaartenmaker was mee op veldtocht met Frederik Hendrik. Dagelijks legde hij vast waar ze hun tenten opsloegen. Den 9 Augusti 1639 te Reeck, schreef hij op zijn tekening van Reek.

Een snel maar nauwkeurig kaartje

Het was zomer 1639, middenin de Tachtigjarige Oorlog. Stadhouder Frederik Hendrik trok met zijn leger van Zeeuws-Vlaanderen naar Rheinberg, in Duitsland. Zo wilde hij de stad Gelder op de Spanjaarden veroveren. Zoals gebruikelijk tekende de kaartenmaker Van Berkenrode de ligging van het kampement in op een kaart. Haastig, maar tot in detail. Dankzij hem weten we nu nog precies waar het kampement in Reek lag. Zijn schetsboek werd pas in 1971 ontdekt en ligt nu in het British Museum in London.

De Reekse Molen

Op Van Berkenrode’s kaart zie je dat de artillerie legerde op de hei ten zuiden van de Core mule (de korenmolen). Dat was een houten standerdmolen, eigendom van de Heren van Ravenstein. In 1831 brandde de molen af door blikseminslag. In 1832 kwam er een nieuwe molen. Die kreeg in de jaren vijftig zijn huidige naam, De Hellemolen. Genoemd naar de toenmalige eigenaar Van Helmond, die een café in de molen had. De molen is volledig gerestaureerd en de wieken draaien weer. Je kunt de buitenkant bewonderen.

Landelijk luieren in Landerd

Het historische dorpje Reek hoorde bij het zogenaamde Maaskantsgericht van het Land van Ravenstein. Nog steeds heeft het een landelijk karakter. Maak na het verkennen van de Reekse bossen vooral een tussenstop voor een hapje en een drankje. Dat kan ook met de fietsroutes van Reek: knooppunt 78 van het fietsroutenetwerk ligt vlak bij de molen en de plek van het kampement. Zin om wat langer te blijven? In de gemeente Landerd (waarvan Reek onderdeel is) liggen vijf grote recreatieparken. Ook slaap je heerlijk op een van de vele minicampings, of in een groepsaccommodatie of B&B.

Bekijk het adres van het kampement

dichtbij deze locatie