Kasteelplaats in Dieden

Ut Kesteelske van Dieden: een voormalig kasteel bij Oss

Dichden, zo heette het dorpje vroeger. En Diechden, Diegden en zelfs Dieten. En nu dus Dieden. De naam is een samenvoeging van dic (dijk) en den (een bewoonbare plaats). Dieden staat dus voor: bewoonbare plaats aan de dijk. Tegenwoordig ligt deze kasteelplaats in de gemeente Oss, tussen de vestingsteden Megen en Ravenstein.

Gelre tegen Brabant

Dieden ligt aan de oever van de Maas. Het was oorspronkelijk een zelfstandige heerlijkheid, die deel uitmaakte van het Land van Maas en Waal. In 1369 verrees hier het kasteel van Dieden. De hertog van Gelre veroverde het kasteel bij Oss in 1399. Hij kon wel een voorpost gebruiken, tussen de kastelen van Batenburg en Appeltern aan de overkant van de Maas! Dieden was voor hem de perfecte plek om de doorwaadbare plaats in de Maas te verdedigen tegen de Brabanders. Later werd het kasteel bij Dieden een buitenplaats voor de elite.

Sporen uit het verleden

Het kasteel bij Dieden  is rond 1875 gesloopt, maar de slotgracht van ‘ut kesteelske’ ligt er nog steeds. Ook de brokkelige, stenen stukken muur vlak achter de Maasdijk herinneren aan vroeger tijden. Deze vervallen, oude veeschuur is een monument. Het voormalige koetshuis, dat in hetzelfde gebied stond als het voormalige kasteel bij Oss, wordt nog bewoond. Ook mooi: de ronde stenen stellingmolen uit 1865, de Stella Polaris. Dit is tegenwoordig een woning/atelier. Dus je kunt er niet in, maar de buitenkant is prachtig en de molen draait nog regelmatig. Genoeg redenen om Kasteel Dieden en zijn omgeving te gaan ontdekken.

dichtbij deze locatie