Out Herlaer

Eersterangs plaatsen voor het schouwspel

Precies tegenover Kasteel Maurick stond sinds de 18e eeuw een boerderij met flinke muren. Als de boer in de stal bezig was, kon hij door schietsleuven naar buiten gluren. De boerderij was voorheen namelijk eeuwenlang een grote Dommelburcht.

Uitzicht op de beschietingen

Die burcht was ‘een seer out, sterck ghebout casteel’; al in 1076 werd erover geschreven. Tijdens het Beleg van ’s-Hertogenbosch sliepen er buitenlandse gasten van Frederik Hendrik, die zelf in Kasteel Maurick logeerde. De koning en de koningin van Bohemen bijvoorbeeld: zij wilden wel eens zien met wat voor krijgskunst Frederik Hendrik de moerasdraak ’s-Hertogenbosch zou verslaan! Niemand geloofde namelijk dat dat kon. Maar… het lukte hem toch. In 1736 was het kasteel zo in verval geraakt dat er een boerderij van gemaakt werd.

Onderdeel van Linie 1629

Buitenmuseum

Out Herlaer wordt nu een museaal landschap, waarbij de natuur voorop staat. Ook komt de geschiedenis weer tevoorschijn: de oude gracht is weer open en de archeologische resten worden weer zichtbaar. Dankzij oude kaarten weten we namelijk precies waar de burcht, voorburcht en boomgaard lagen. Als het klaar is, dan kun je hier genieten van een groot afwisselend natuurgebied, met eco-kunst in het landschap. En ondertussen stel je je voor wat die buitenlandse gasten van Frederik Hendrik gezien moeten hebben.

Volg de fietsroute

Ontdek in de buurt